Karin Grettve ny rådgivare på Småspararguiden

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Hela den här artikeln är skriven innan Småspararguiden sålde rådgivningsverksamheten till Siegbahn & Partners. Karin jobbar numera där och inte på Småspararguiden.

Vi på Småspararguiden kan stolt presentera en riktig stjärnvärvning. Karin Grettve var i flera år talesperson i privatekonomiska frågor på Pensionsmyndigheten, har dessutom jobbat många år som pensionsrådgivare och brinner liksom vi för er småspararare. Vi på Småspararguiden är stolta över att en så meriterad person vill jobba för oss och glada över att kunna erbjuda våra kunder en så kompetent rådgivare.

Rätt kompetens

Vi på Småspararguiden har länge tänkt tanken att anställa en till rådgivare, men vi har också tvekat. Vi har velat vara säkra på  att hitta rätt person, både kompetensmässigt och värderingsmässigt. 

Kompetensmässigt är den viktigaste kompetensen vi har letat efter kunskap om pensionssystemet. Våra sparråd är på många sätt rätt simpla. Välj aktiefonder för långsiktigt sparande och välj billiga fonder. Våra rådgivare behöver förstås kunna mer än så – och det kan Karin med råge – men det är inte den kompetensen som är svårast att hitta.

Det svenska pensionssystemet är däremot väldigt krångligt. Den statliga (allmänna) pensionen är någorlunda hanterlig, men för tjänstepensioner finns det massvis av olika lösningar. De stora kollektivavtalen ITP, KAP-KL/AKAP-KL, PA16 och SAF-LO fungerar alla lite olika. Till det kommer olika undantagslösningar inom kollektivavtalen, att det finns olika varianter av dem beroende på hur gammal du är, en massa mindre kollektivavtal samt fritt fram att skapa helt egna tjänstepensionslösningar för arbetsgivare utan kollektivavtal. 

Att lära sig hur allt det här funkar, när det går att flytta pensionspengar, till vad, etc tar lång tid. Därför har vi letat efter någon som verkligen kan det. I Karin har vi hittat någon som kan det ännu bättre än vi själva. Förutom en bra rådgivare får vi alltså en till person som vi kan fråga när vi själva kör fast i pensionsrelaterade frågor.

Och rätt värderingar

Vi vill kunna lita på att personer vi samarbetar med fullt ut delar våra värderingar. De flesta som har den kompetensen vi har efterfrågat har i huvudsak jobbat med traditionell rådgivning – dvs med att sälja fonder och försäkringar med titeln rådgivare. I vissa fall har folk sagt ungefär rätt saker när vi har pratat med dem och det är mycket möjligt, kanske till och med troligt, att de faktiskt är genuina, men vi har inte riktigt vågat lita på det.

Med Karin var det här aldrig något snack. Dels är det så tydligt när vi pratar med henne att hon bottnar i våra forskningsbaserade råd och dels finns det ett antal intervjuer mer henne från tiden på pensionsmyndigheten där hon säger precis det vi tycker. 

Dessutom är Karin en person som det är lätt att tycka om och få förtroende för. Vi tänker att om vi kände så direkt så kommer våra kunder också att göra det.

Intervju med Karin?

Varför vill du jobba som rådgivare på Småspararguiden?

Jag har följt Småspararguiden sedan starten och uppskattat er som både kunniga, kloka och ifrågasättande i frågor som rör ekonomi och sparande. Jag gillar att ni vågar sticka ut hakan och inte är rädda för att trampa någon på tårna när det kommer till att värna spararnas intressen. Jag uppskattar också er genuina vilja att förklara på ett enkelt sätt och tro på människors förmåga att ta till sig information.

Att allt fler hämtar information om sparande från mer än ett håll gör mig glad. Genom kunskap kan man göra klokare placeringar, bli av med onödiga avgifter och se till att behålla så mycket som möjligt av pengarna i sitt eget sparande. 

Om man inte har tid eller lust att sätta sig in i sitt sparande borde det vara enkelt att få oberoende hjälp. Många rådgivare kallar sig oberoende men som kund behöver man vara uppmärksam på hur rådgivaren tjänar pengar och om man själv betalar notan i form av höga avgiftsuttag och provisioner. 

Tyvärr finns det inte så många alternativ för den som vill ha oberoende råd till ett helt transparent pris. Via Småspararguiden vill jag bidra till att fler kan få den hjälpen. 

Vad ser du mest fram emot med att träffa våra kunder?

Jag gillar det personliga mötet och ser fram emot roliga diskussioner med vetgiriga personer. Jag hoppas kunna dela med mig av min kunskap och konkret kunna hjälpa kunderna till smartare val. 

Det finns såklart en hel del krångliga regelverk, inte minst inom pensionssparande, men jag hoppas kunna förmedla att många av de viktigaste tumreglerna och principerna kring sparande är förvånansvärt enkla. De flesta kan spara tusentals kronor endast genom några enkla förändringar i sitt sparande. 

Vilken fråga vill du helst ha på ett rådgivningsmöte?

Jag tycker om att hjälpa både nybörjare och de som har läst på mer själv och gillar alla typer av frågor. Jag försöker förklara på ett enkelt sätt och blir glad när jag märker att kunden förstår och kommer till nya och insikter. Sen är jag ju lite av en pensionsnörd så pensionsfrågor är nog det jag går igång på mest, ha ha.

Så bokar du Karin

Du bokar möten med Karin via den vanliga bokningssidan. Karin kör, åtminstone till att börja med, bara digitala möten så välj det. När du trycker på bokningsknappen ser du alla lediga tider oavsett rådgivare. Ifall du vill ha möten med just Karin tycker du på “Karin” under “Välj rådgivare”.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.