Så skriver du ett testamente

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vill du själv bestämma vem som får dina pengar om du dör behöver du ett testamente. Vi tipsar om hur du får det gjort, vad du bör ha med och hur du får det giltigt. 

Vad händer om du inte har ett testamente?

Har du inget testamente gäller följande:

  1. Är du gift och inte har barn med någon annan än den du är gift med ärver din make/maka dig i första hand. Det här gäller även om ni har skrivit äktenskapsförord och en del av tillgångarna är enskild egendom*. 
  2. Har du barn ärver de dig. Gemensamma barn med din make/maka får vänta tills hen också dör. Har du barn utanför ditt nuvarande äktenskap, så kallade särkullbarn, ärver de istället för din make/maka (se nedan).
  3. Har du inga barn ärver dina föräldrar dig. Är de döda ärver istället dina syskon eller deras barn.
  4. Har du inga närmare släktingar ärver dina mostrar, morbröder, fastrar och farbröder. Dina kusiner ärver dock aldrig (om du inte skriver det i ett testamente).
  5. Har du inga av ovanstående släktingar i livet och inte har skrivit ett testamente går dina pengar till allmänna arvsfonden. Allmänna arvsfonden är en fond som delar ut pengar till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionshinder.

Se till att testamentet är giltigt

Ett testamente behöver uppfylla vissa formkrav för att vara giltigt. Det ska vara:

  1. Skrift­li­gt. Det går att skriva förhand, men det måste vara lätt att läsa. 
  2. Daterat med datum för när det är underskrivet
  3. Du som skri­vit tes­ta­men­tet ska vara 18 år (tes­ta­tor)
  4. Du som skriver testamentet ska själv skriva under
  5. Två vittnen som inte själva gynnas av testamentet ska ha skrivit under och intygat att det är din underskrift och att testamentet är upprättat på rätt sätt
  6. Vitt­ne­na ska även ange namn­för­tyd­li­gan­de, hem­vist och yrke
  7. Vitt­ne­na måste vara minst 15 år och förstå be­ty­del­sen av att vara vittne

När det gäller själva innehållet – vem som ska få vilka tillgångar – är det viktigaste att det är tydligt hur du vill ha det. 

Ta hjälp om du behöver

Om du har tid, ork och viss känsla för juridiska dokument kan du hitta en mall på nätet och skriva en själv. Var dock noga med att du verkligen har förstått formkraven så att testamentet blir giltigt.

Du kan också gå till en jurist och få personlig hjälp. Det brukar kosta i storleksordningen fem tusen kronor. En mellanvariant är att använda en digital tjänst som kostar i storleksordningen tusen kronor, men som både hjälper dig med själva innehållet och ser till att formkraven följs.

Det här stycket är reklam för Aatos

Vi har tittat på tjänsten Aatos som har en självservice-tjänst där du kan skapa diverse juridiska dokument, bland annat testamenten. Det är ett enkelt sätt att få det gjort och du vet att det blir juridiskt korrekt och att testamentet verkligen blir giltigt. 

Vi har inte gjort någon ordentlig genomgång av marknaden så vi kan inte säga säkert att det inte finns någon bättre och/eller billigare tjänst, men vi tycker som sagt att den här är bra och vi har också fixat en rabatt till våra läsare. 

Använd gärna rabattkoden Småspararguiden30. Då får du 30% rabatt och några kronor går till Småspararguiden. Här fixar du ditt testamente via aatos.

Bröstarvingar har rätt till laglott

Barn, och barnbarn om barnet har dött, kallas bröstarvingar. Bröstarvingar har rätt till något som heter laglott. Laglotten är hälften av värdet på dina totala tillgångar.

Har du två barn betyder det att varje barn har rätt till minst 25% av dina tillgångar. Övriga 50% kan du testamentera som du vill. 

Några situationer då testamente är viktigt

Sambo

Utan testamente ärver din sambo dig inte. Har ni skrivit samboavtal har hen samma rättigheter som om ni hade separerat, men inte mer än så.

Har du inga barn bör du fundera på om du vill att din sambo ska ärva dig istället för dina föräldrar, syskon eller allmänna arvsfonden. Äger ni en bostad tillsammans rekommenderar vi att ni båda upprättar ett testamente så att den som blir kvar inte behöver sälja bostaden eller lösa ut den andras föräldrar om en av er dör. Det bör ni fixa även om ni båda är unga och friska. Risken att bli överkörd av en bil är som tur var inte särskilt stor, men konsekvensen av att inte ha ett testamente är så stor att det ändå är värt att lägga någon timme och några kronor på.

Har du och din sambo gemensamma barn är det barnen som ärver. Det kanske blir rätt i längden, men om barnen är minderåriga kommer du att göra livet betydligt enklare för din sambo om hen får åtminstone hälften av pengarna själv. Hur man hanterar sitt barns pengar finns det nämligen en hel del regler kring. 

Tänk på att det bara är hälften av dina tillgångar som du kan ge din sambo om du har barn även om barnen är gemensamma. Det enda sättet att ändra på det är att ni gifter er. 

Särkullbarn

Särkullbarn är barn som är barn till dig, men inte till din make/maka. 

Har du särkullbarn får barnen sitt arv direkt även om du är gift. Den vanligaste situationen när det här blir ett problem är om du och din make/maka äger ett hus ihop och det är värt mer än dina övriga tillgångar. Då kan din make/maka bli tvungen att lösa ut ditt/dina särkullbarn eller att sälja huset för att de ska få sitt arv. 

Vill du att din make/maka ska kunna bo kvar är det första du kan göra att testamentera det som inte är laglotten till din make/maka. 

Är det inte tillräckligt får du prata med barnet/barnen om hur du vill ha det. De kan inte avsäga sig sin laglott i förväg, men de kan avstå arvet när du väl är död och de kan förstås också fortsätta äga en del av huset, men låta din make/maka bo kvar till förmånliga villkor. 

Om du vill kan du också skriva i testamentet att din make/maka ska få dina tillgångar när du dör, men att när hen också dör ska de gå vidare till dina barn (eller någon annan).

Varken partner eller barn

Har du varken sambo, make/maka eller barn är istället frågan vem du faktiskt vill ska ha pengarna. 

Blir det bra att pengarna går till andra släktingar som till exempel syskon eller syskonbarn (se ovan) behöver du inte göra något, men kanske vill du hellre att pengarna ska gå till en nära vän, ett tidigare bonusbarn eller till välgörande ändamål. I så fall behövs testamentet. 

Har du inga släktingar som ärver automatiskt hamnar pengarna i allmänna arvsfonden utan testamente. Allmänna arvsfonden gör visserligen bra saker, men om de ändå ska gå till välgörenhet kanske du hellre vill välja själv till vad? Det går alldeles utmärkt att testamentera dina pengar till en välgörenhetsorganisation som du gillar. 

* Enskild egendom som ärvs av make/maka kan dock gå tillbaka till den först avlidna makens arvingar när även den andre maken/makan dör. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.