Så skriver ni ett äktenskapsförord

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Att planera för vad som händer vid skilsmässa eller död är knappast det roligaste ni kan göra, men det här är faktiskt viktigt. Vi tipsar om några situationer där många väljer att skriva ett äktenskapsförord samt hjälper er med hur ni faktiskt gör.

Utan äktenskapsförord delas nästan allt lika

Om ni är gifta och skiljer er är grundregeln att allt ni båda äger läggs ihop och delas på två där ni får hälften var. Det enda som inte ingår är din pension (med några undantag). 

Om någon av er dör och den andre inte ärver allt, vilket till exempel händer om den som dör har barn med någon annan, sker samma sak. 

Vill ni inte att det ska ske måste ni skriva ett äktenskapsförord. Det tycker vi att ni ska göra redan innan ni gifter er, men det kan också behöva uppdateras när livet förändras och så länge ni är överens kan ni göra det när som helst även när ni redan är gifta.

Vad är rätt för er?

I den här artikeln ger vi några tips på situationer när många väljer att ha äktenskapsförord, men det betyder inte att vi tycker att ni ska ha det. Vi pekar gärna med hela handen när vi rekommenderar en billig, global aktiefond för långsiktigt sparande. Det gör vi inte här. 

Det enda vi starkt avråder från är att strunta i äktenskapsförord för att ni inte orkar tänka igenom det eller är rädda för att ta diskussionen med varandra. Om ni tycker är jättesugna på en stor bröllopsfest och inte vill fundera på äktenskapsförord rekommenderar vi att köra festen, men strunta i att anlita en godkänd vigselförrättare så att ni juridiskt sett fortsätter vara ogifta.

Tänk också på att ett äktenskapsförord både kan innebära att den som har mest pengar slipper dela med sig och att den som har minst, men kanske har tagit hand om barn eller gjort andra saker för sin make/maka, kompenseras för svag pension genom att få mer än hälften. 

Har ni ärvt något som enskild egendom?

Har någon av er ärvt eller fått någon större tillgång? I så fall bör ni kolla om det i testamentet eller gåvobrevet står att tillgången ska vara enskild egendom. Det kan röra både pengar eller en sommarstuga. I så fall gäller det även om ni inte har skrivit något äktenskapsförord och ni behöver istället vidta åtgärder om ni inte vill att det ska vara så.

Dela på allt, inget eller lite grand

Grundregeln är som sagt att alla tillgångar utom pensioner delas lika den dag ni skiljer er. 

Vill ni inte dela ekonomi på det sättet går det att skriva att all egendom är enskild egendom. Då funkar skilsmässan på samma sätt som om ni inte hade varit gifta. 

Det går också att plocka ut vissa tillgångar och göra just dem till enskild egendom. Då delas resten på två.

Skydda vissa tillgångar

Här ger vi några exempel på tillgångar många väljer att ha som enskild egendom. Det betyder inte att ni ska göra så, men ni bör ha tänkt igenom vad ni vill.

  • Sommarstuga. Har du en sommarstuga, kanske rentav en som du har varit i när du var barn och nu har ärvt, behöver du fundera på om du vill att din make/maka ska ha rätt till hälften vid en eventuell skilsmässa. 
  • Ärvda pengar. Även arv i form av pengar går att göra till enskild egendom. Tänk på att det kan vara smart att ha de här pengarna på ett separat konto om ni har äktenskapsförord. Annars är det inte så enkelt att i praktiken avgöra vilka pengar som var ärvda och inte.
  • Bostad. Bostaden går också att göra till enskild egendom. Flyttar ni ihop i en bostad som någon av er har köpt på egen hand är det viktigt att ni är överens om ifall det är något som ska delas lika eller om den ska vara enskild egendom.  Här gäller det också att komma ihåg att bestämma vad som ska hända och eventuellt uppdatera äktenskapsförordet om/när ni i framtiden säljer den och köper en ny bostad. Tänk också igenom vad ni vill ska hända med amorteringar. Amorteringar som görs på lån på en bostad som är enskild egendom blir också enskild egendom om ni inte skriver något annat.
  • Mormors chiffonje. Även möbler, smycken eller andra föremål går att göra  ensillkild egendom. Grundregeln om ni inte gör det är dock att du får behålla mormors chiffonje, men att du behöver kompensera din make/maka med pengar/andra tillgångar vid skilsmässa. Är det föremål som mest har affektionsvärde är det därför inte nödvändigt. 

Kompensera för hemarbete

Ofta tänker man att äktenskapsförord är till för att den som är rikast av er ska slippa dela med sig, men det kan också vara tvärtom. 

Om en av er har gjort karriär medan den andra haft huvudansvar för hem och gemensamma barn kanske det inte är tillräckligt att dela lika. Ni delar nämligen inte på framtida lön och inte heller på pensionen. Ett sätt att kompensera för det är att den som avstått inkomster, pension och attraktivitet på arbetsmarknaden får en del tillgångar som enskild egendom. 

Tänk på att pension handlar om flera miljoner kronor så vill ni att båda parter ska ha ungefär samma ekonomiska förutsättningar efter en skilsmässa är det rejäla belopp som behöver vara enskild egendom. Kanske den gemensamma bostaden. 

Eget företag?

Driver du eget aktiebolag finns ett par saker att fundera på.

  1. Ska själva aktiebolaget vara enskild egendom? Om inte behöver du kompensera din make/maka för värdet på bolaget, vilket inte alltid är lätt att fastställa, för att få behålla bolaget vid en skilsmässa. Annars kommer du få ge bort 50% av aktierna till ditt ex eller kompensera hen med motsvarande privata tillgångar. 
  2. Den mesta pension delas inte vid skilsmässa. Undantaget är pension som du har väsentligt inflytande över. Dit räknas pension som du sätter av i ditt eget bolag även om det är vanlig tjänstepension samt privat pensionssparande. (Se gärna den här artikeln om hur du pensionssparar som egenföretagare.). Om din make/maka sköter markservicen hemma när du sköter företaget är det kanske helt rätt att ni delar på det. Om det däremot är så att ni delar lika på hemarbetet och hen har en vanlig anställning där hen får minst lika mycket tjänstepension som du sätter av blir det väldigt skevt. I så fall bör du verkligen göra pensionen till enskild egendom.

Så fixar du ett äktenskapsförord

Om du har tid, ork och viss känsla för juridiska dokument kan du hitta en mall på nätet och skriva en själv. Det finns också prisvärda digitala alternativ. När du väl har skrivit äktenskapsförordet behöver det registreras hos Skatteverket

Det här stycket är reklam för Aatos

Vi har tittat på tjänsten Aatos som har en självservice-tjänst där du kan skapa diverse juridiska dokument, bland annat äktenskapsförord. Det är ett enkelt sätt att få det gjort och du vet att det blir juridiskt korrekt och att äktenskapsförordet verkligen håller om ni väl hamnar där att det behövs. 

Vi har inte gjort någon ordentlig genomgång av marknaden så vi kan inte säga säkert att det inte finns någon bättre och/eller billigare tjänst, men vi tycker som sagt att den här är bra och vi har också fixat en rabatt till våra läsare. 

Använd gärna rabattkoden Småspararguiden30. Då får du 30% rabatt och några kronor går till Småspararguiden. Här fixar du ditt äktenskapsförord via aatos.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.