Så skriver ni ett samboavtal

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vad händer om ni inte har ett samboavtal?

Utan samboavtal är regeln att ni, om ni skulle separera, delar lika på bostad och bohag ni har köpt för gemensamt bruk. Det viktiga här är bostaden, men det kan också handla om soffa, matbord eller tvättmaskin. 

Vem ska få lägenheten/huset?

Det som är riktigt viktigt är bostaden.

Ska ni köpa en bostad för att bo i tillsammans där du äger en större del bör du fundera på om du vill att din sambo ska få halva bostaden om ni separerar. Vill du inte det behöver ni ha ett samboavtal.

Har ni redan köpt bostaden och flyttat in går det också att skriva ett samboavtal i efterhand. Dock krävs det förstås att din sambo också vill skriva på. 

I den här situationen behöver ni också fundera igenom hur ni ska dela på kostnader. Om ni är ekonomiska jämlikar och tänker som ekonomer bör din sambo betala hälften av en marknadsmässig hyra på bostaden, men däremot inte betala för amorteringar och ränta på bolånet. Självklart måste man inte tänka som en ekonom, men det är viktigt att ni har tänkt någonting och är överens för att en eventuell separation inte ska bli onödigt bitter.

Dyra möbler?

Bostaden är som sagt det viktiga, men har ni köpt dyra möbler, tvättmaskin, ljudanläggning, etc för gemensamt bruk i den gemensamma bostaden gäller också sambolagen. Vill ni inte att det ska delas lika behöver det också vara med i samboavtalet.

Så fixar ni samboavtalet

Om du har tid, ork och viss känsla för juridiska dokument kan du hitta en mall på nätet och skriva en själv. Ett samboavtal behöver vara skriftligt och undertecknat av er båda, men det finns inga andra formkrav. Däremot är det så klart viktigt att det är tydligt vad som gäller. 

Du kan också gå till en jurist och få personlig hjälp. Det brukar kosta i storleksordningen fem tusen kronor. En mellanvariant är att använda en digital tjänst som kostar i storleksordningen tusen kronor, men som både hjälper dig med själva innehållet och ser till att formkraven följs.

Det här stycket är reklam för Aatos

Vi har tittat på tjänsten Aatos som har en självservice-tjänst där du kan skapa diverse juridiska dokument, bland annat samboavtal. Det är ett enkelt sätt att få det gjort och du vet att det blir juridiskt korrekt. 

Vi har inte gjort någon ordentlig genomgång av marknaden så vi kan inte säga säkert att det inte finns någon bättre och/eller billigare tjänst, men vi tycker som sagt att den här är bra och vi har också fixat en rabatt till våra läsare. 

Använd gärna rabattkoden Småspararguiden30. Då får du 30% rabatt och några kronor går till Småspararguiden. Här fixar du ditt samboavtal via aatos.

Vad händer om någon dör?

Sambos ärver inte varandra. Istället följer man först sambolagen och eventuellt samboavtal för att sedan låta de vanliga arvsreglerna träda in. Som sambos är det i första hand barn som ärver, i andra hand föräldrar och i tredje hand syskon eller deras barn. För att ändra det behöver man skriva ett testamente. Mer om det i vår artikel “Så skriver du ett testamente”. 

Måste man ligga med varandra för att vara sambo?

I stort sett är svaret ja. Sambolagen är en sorts light-variant av äktenskap och gäller bara om man lever under “parförhållande”. Exakt vad det innebär definierar lagen inte och det finns något rättsfall där två personer räknats som sambo trots att de inte har haft en sexuell relation (men betett sig tillräckligt som ett gammalt gift par ändå), men lever du med någon som står dig nära men ni inte har en sexuell/romantisk relation ska du inte räkna med att sambolagen gäller. 

Enligt juridiken kan man bara vara sambo med en person. Om du är gift med någon annan gäller inte sambolagen. Vilka två som räknas som sambo i en poytriad där tre personer lever ihop finns det såvitt vi vet ännu inga rättsfall som hanterar. 

Lever du inte i ett typiskt parförhållande är det därför extra viktigt att skriva ner hur ni vill ha det. I ert fall blir det dock inte nödvändigtvis ett samboavtal utan det handlar istället om att det är viktigt att det är tydligt vem som äger vad och att ägandet motsvarar hur ni vill ha det om ni separerar. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.