Sålt boende med vinst? Begär uppskov om du kan!

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Om du har sålt din bostad med vinst och köpt ett nytt boende ska du se till att begära uppskov på reavinstskatten i din deklaration. När du deklarerar ska du också se till att dra av mäklarkostnader och renoveringar så att du inte betalar mer vinstskatt än du behöver. 

Vem gäller det?

När du säljer en bostad ska du betala vinstskatt på 22% av vinsten. Har du inte gjort någon vinst behöver du inte betala skatt.

Har du sålt en bostad under förra kalenderåret ska den tas upp i deklarationen som du gör under våren det här året. 

Använd de avdrag du får

Det första du ska göra är att räkna ut din vinst. Vinsten är dock inte bara skillnaden mellan vad du betalade för bostaden och vad du sålde den för utan du får också dra av en del andra utgifter. Helst ska du förstås ha kvitton/fakturor så tänk på att spara dem i framtiden. Har du inte det kan det gå att visa på andra sätt.

  1. Mäklararvodet får du dra av. Du får också dra av vissa utgifter för homestyling samt vissa andra kostnader för försäljningen. 
  2. Tillbyggnader, reparationer och förbättrande underhåll får du dra av med vissa villkor. Vissa renoveringar får exempelvis inte vara äldre än fem år.
  3. Inköpskostnader är inte bara priset du betalade utan också lagfart, pantbrev och en del annat. 

Den här artikeln har inte ambitionen att guida dig i hur du gör utan enbart att få dig att tänka på att det kan finnas mer att dra än du tror. Läs mer på Skatteverket om vad som är avdragsgillt för bostadsrätter respektive småhus och ägarlägenheter

Begär uppskov om du kan

Om du fortfarande har gjort en vinst efter alla avdrag du kan göra ska du betala skatt. Köper du en ny bostad inom rimlig tid kan du dock begära uppskov på skatten. Och det är jättebra för dig av tre skäl:

  • Det blir i praktiken ett lån utan ränta eller avgift. Sätter du in samma summa på ett sparkonto med bra ränta kan du i dagsläget få runt 4%. Ett uppskov på 100 000 kr som du placerar på ett sparkonto ger dig alltså 4 000 kr/år gratis.
  • Om du i framtiden säljer ditt nya boende med förlust så behöver du kanske inte betala skatten eftersom du får kvitta uppskovet med framtida förluster.
  • Du får större flexibilitet i ditt bostadsköpande eftersom uppskovet inte påverkar hur mycket lån banken beviljar.

Det finns ett tak på uppskovet på 3 miljoner kronor per objekt. Om ni är två som samäger blir det alltså möjligt att göra uppskov på halva beloppet var.

Vad göra med pengarna?

Att begära uppskov och sätta pengarna på sparkonto är alltså mycket bättre än att inte begära uppskov. 

Beroende på hur din ekonomi ser ut kan det vara ännu bättre att ta ett mindre lån/betala av lånet på din nya bostad eller att sätta in pengarna i en billig global aktiefond. Testa gärna vår Sparguide och läs vår börja här-sida om sparande för mer hjälp.

Missat möjligheter i tidigare deklarationer?

Har du sålt bostad tidigare än förra året och missat att dra av kostnader eller att begära uppskov? Det går faktiskt att ändra deklarationer upp till sex år bakåt i tiden och kan verkligen vara värt det. 

Så här går det till att begära uppskov retroaktivt.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.