Så snabbt behöver du fixa ny bostad för att kunna få uppskov

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Hej. Vi sålde vår villa under 2019 och har under 2020 byggt ett hus och även betalat in vår vinstskatt. Har under 2020 bott i hyreslägenhet och ska flytta in i huset om två månader. Kan vi få tillbaka vår inbetalade vinstskatt och slippa uppskovsräntan?

Om ni hade rätt till uppskov så har ni absolut möjlighet att ändra er deklaration för 2019 retroaktivt och få tillbaka pengarna. Det är dessutom nästan säkert en bra idé. Eftersom uppskovsräntan försvann från årsskiftet så behöver ni bara betala den gamla höga uppskovsräntan för 2020 och sedan får ni ett räntefritt lån. Här kan du läsa mer om den slopade uppskovsräntan och när det är en bra idé att ändra din deklaration retroaktivt. Hur du rent praktiskt ansöker om uppskov kan du se här.

Det vi behöver fråga oss är därför om ni hade rätt till uppskov. För att få uppskov behöver man dels ha sålt en bostad med vinst, dels köpt vad som kallas ersättningsbostad och dels flytta in i ersättningsbostaden tillräckligt fort. Tanken med uppskovet är nämligen inte att folk ska slippa skatt i största allmänhet utan att underlätta för folk att byta bostad utan att åka på en stor skattesmäll. 

En hyresrätt kan aldrig vara en ersättningsbostad så vad det handlar om i ert fall är om huset ni byggt räknas som ersättningsbostad.

Det första kriteriet är att ersättningsbostaden måste vara införskaffad tidigast januari året före och senast den 31:a december året efter bostaden är såld. I ert fall handlar det alltså om att den ska vara köpt tidigast januari 2018 och senast i december 2020. 

Riktigt hur det här fungerar när ni bygger ett hus istället för att köpa ett färdigt är lite för långt in på detaljerade skatteregler för att jag ska uttala mig tvärsäkert. Som jag tolkar reglerna så fungerar det även om tomten är köpt tidigare än 2018, men du skulle behöva fråga skatteverket om vilka kostnader för tomt och bygge ni får ta upp när ni räknar ut kostnaden för ersättningsbostaden. Anledningen till att det är viktigt är att ni bara kan få maximalt uppskov om ersättningsbostaden är minst lika dyr som bostaden ni sålde. 

Det sista kriteriet är att ni behöver flytta in och folkbokföra er i ersättningsbostaden senast den 2:a maj det andra året efter försäljningsåret. För er blir det den 2:a maj 2021 så se till att inte dra ut på flytten för mycket om ni vill kunna söka uppskov.

Läs också gärna själv hos Skatteverket vilka förutsättningar som gäller för uppskov.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.