Tingsrätten fäller oss för otillbörlig marknadsföring

Blogg


Gillar du att vi granskar branschen? Stötta oss!


Idag klockan 11:00 kom domen i rättsprocessen som Kapitalgruppen drivit mot oss sedan november 2021. Rätten bedömer att artikeln “Varning för Kapitalgruppen!” utgjorde ett brott mot marknadsföringslagen. Inget skadestånd ska gå till Kapitalgruppen men vi ska ersätta deras rättegångskostnader med 423 000 kr och artikeln har fått ett förbud.

Tufft för oss

Det här är förstås en hård smäll för Småspararguiden och för oss personligen, men rätten har sagt sitt och det får vi acceptera. Åtminstone för nu. 

Vad händer nu?

Vi ska ägna några dagar åt att slicka såren och fundera på hur vi går vidare.

Vi har i dagsläget inte 423 000 kr. En sak vi behöver ta ställning till tämligen snart är därför om vi ska försöka få in de pengarna eller om vi ska sätta Småspararguiden i konkurs. 

Om vi satsar på att få in pengarna och leva vidare ska vi också ta ställning till om vi ska överklaga domen. Det behöver vi i så fall göra senast den 30:e mars. 

I förlängningen blir det också en fråga om vilken sorts verksamhet vi kan och vill bedriva. Som det ser ut just nu har vi svårt att se att vi kan försörja oss på att bara ägna oss åt granskande verksamhet, men vi är inte heller intresserade av att bedriva en verksamhet som bara ger personlig vägledning. Vi startade Småspararguiden för att kunna upplysa den stora massan om finansbranschens höga avgifter och “rådgivning” som egentligen är förtäckt försäljning. Får vi inte göra det gör vi hellre något annat. Ska vi fortsätta driva Småspararguiden behöver vi alltså kunna göra båda delarna och då behöver vi hitta ett sätt att göra det som är tydligt på rätt sida lagen. 

Artikeln har vi tagit ner

Artikeln som domstolen bedömde vara otillbörlig marknadsföring har vi redan plockat ner från vår hemsida. En del av domen är ett hot om vite på 500 000 kr ifall vi har kvar artikeln eller något som är tillräckligt likt på hemsidan. Vi förstår inte helt hur bred den tolkningen är, men vi chansar inte just nu.

Gillar du att vi granskar branschen? Stötta oss!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.