2 miljoner och 10 år till pension

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej. Har 2,2 miljoner efter en försäljning av ett fritidshus.  Behöver inte pengarna förrän jag vill gå i pension om 8-10 år. Vad göra med pengarna? Kommer köpa hus framöver men låna till det så mycket jag får, (rätt tänkt)?

SVAR: Om vi börjar bakifrån så kan det vara smart att låna en del till huset eftersom det inte är säkert att du får lån när du väl går i pension. Huruvida du ska låna så mycket du får beror nog på hur mycket du får låna och hur mycket risk du vill ta. Vi rekommenderar en belåningsgrad på någonstans mellan 50% och 75%.

Med så långt till pensionen tycker vi att det är bättre att ta mindre lån än att välja en kortsiktigt säker placering som sparkonto eller räntefonder så det du lånar på huset lånar du för att investera i aktier. På så lång sikt som 10 år är det inte en särskilt riskfylld strategi, men du ska vara medveten om att bostadspriserna kan gå ned och att det har hänt att aktiemarknaden också gjort det på 10 års sikt.

När det gäller hur du ska placera pengarna du inte stoppar in i huset är det vårt standardråd som gäller. Skaffa en ISK och välj den billigaste globala indexfonden du kan hitta. Den billigaste globala indexfonden hos din bank hittar du i vår Fondguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.