Avanzas aktielån – en bra idé?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej,

Tack för en bra hemsida med många bra råd för oss småsparare! Jag har följt många av era råd och blivit en bättre sparare och fått bättre ekonomisk förståelse på köpet :).

Nu till min fråga – jag är 33 år gammal och sparar idag långsiktigt (>10 år) i en global indexfond på Avanza. Avanza ger mig möjlighet att belåna min portfölj på upp till 10 % till en ränta på 1,99 %. Borde inte detta vara vettigt ur ett rationellt och ekonomiskt perspektiv och på så sätt skapa sig en hävstång, givet att jag har en lång sparhorisont samt att jag förväntar mig att avkastningen på min portfölj långsiktigt överstiger räntekostnaden för lånet? Eller är det för riskfyllt för en vanlig småsparare och något jag borde undvika?

Hur resonerar ni när det gäller belåning och har ni några tips på bra tumregler eller liknande?

SVAR: 

Till vår huvudsakliga målgrupp – folk som tycker att aktier, fonder och sparande är svårt, tråkigt och jobbigt – vill vi säga så här: sluta läs här. 100% aktier är bra nog. 

Till dig som är lite nördigare är det korta svaret ja. Att låna 10% till 1,99% ränta och investera i en billig global aktiefond kommer med ganska stor säkerhet göra att du är rikare om 20 år. 

Det långa svaret kan bli hur långt som helst, men vi ska försöka hålla det halvlångt.

Därför är låna och investera en bra idé

Är man tämligen övertygad om att aktiemarknaden kommer att gå mer upp än ner på riktigt lång sikt är 100% aktier förstås inte en magisk gräns. 110% borde vara ännu bättre. 

Att låna 10% och stoppa in 110% av sina ursprungliga pengar i en billig global indexfond är dessutom antagligen mindre risk och definitivt bättre förväntad avkastning jämfört med att stoppa 100% av pengarna i en dyr nischfond som till exempel Swedbank Robur Ny Teknik

1,99% är ruskigt bra ränta

Just nu erbjuder Avanza 1,99% ränta så länge du lånar mindre än 10% av ditt kapital. Det är en galet bra ränta på ett lån i dagens läge.

Hamnar du över 10% – till exempel för att börsen går ner och ditt kapital minskar – får du istället betala 3,89%. Över 25% får du betala 4,89% vilket är i paritet med ett bolån hos SBAB. Det är först när du kommer över 50% belåningsgrad som du får betala en riktigt dålig ränta. 

Håll koll på din ränta

Det finns två saker du behöver hålla koll på här. 

  1. Du kan hamna på fel sida procentstrecken för att börsen går ner. Lånar du 8% idag och börsen faller 30% är du helt plötsligt över 10% belåningsgrad och räntan är inte längre riktigt lika bra. 
  2. Avanza kan försämra villkoren. Gör de en ändring när börsen har gått upp är det lätt att hantera så länge du håller koll. Då kan du ju bara sälja en del av aktiefonderna och lösa lånet. Om de däremot försämrar villkoren efter att börsen har tappat 50% av sitt värde är det lite lurigare. Du kan sälja då också, men då missar du att vara med på uppgången och då kommer du sluta på minus jämfört med någon utan lån hur bra börsen än går efter det.

Låna på aktier eller bostaden?

En sorts hävstång som vi rekommenderar till många är att ha lån på bostaden och samtidigt ha pengar i aktiemarknaden. Vi rekommenderar sällan att ha mindre än 50% belåningsgrad. Kommer någon utan bostadslån och frågar om hen ska ta lån på halva bostaden och sätta in i aktiemarknaden kommer vi att tycka att de flesta ska det. 

Frågan är då om det är bäst att låna på aktiefonderna eller på bostaden. Som Avanzas räntor är nu är det klart bättre för nästan alla att låna åtminstone 10% på aktiefonderna. 

Det som talar för bostaden är att vi känner oss mer övertygade om att du fortfarande kommer att få en någorlunda acceptabel ränta på ditt banklån än på ditt aktielån hos Avanza några år och en eventuell börskrasch senare. Det är möjligt att vi är pessimister här, men det här skulle hindra oss från att ha för hög Avanza-baserad hävstång. 

Alternativ: Låna och sätt på sparkonto

Ett alternativ som kittlar oss gamla hedgefond-killar är att ta lånet och sätta motsvarande summa på ett sparkonto med bra ränta. 

Exempel: Du har 1 000 000 kr hos Avanza. 

  1. Ta ut 80 000 kronor och sätt på ett sparkonto där du idag får en ränta på drygt 3,5%.
  2. Låna 80 000 kronor på de 920 000 kronor du har kvar hos Avanza till den fantastiska räntan 1,99% och sätt in dem i aktiefonder. Då har du 1 000 000 kr i aktiefonder. 
  3. Om börsen går ner så mycket att du hamnar på fel sida 10-gränsen tar du lite pengar från sparkontot och sätter in i din aktiefond så att du återigen får den bra räntan. 
  4. Om Avanza ändrar villkoren så att du får en sämre ränta än på sparkontot är det bara att ta sparkontopengarna och betala tillbaka hela lånet. 

Du har alltså precis lika mycket pengar i aktiefonder som om du hade haft hela miljonen där, men varje år tjänar du ca 1,5% av 80 000 kr (1 200 kr) på skillnaden i ränta mellan bankkontot och lånet. Det vill säga det är en säker vinst. Det kallas på finanslingo för arbitrage och är vad alla på en hedgefond drömmer om. 

Enda haken är att du behöver hålla koll på procentsatser och räntor. Och man kan förstås fråga sig om vinsten är värd det, men vi tycker fortfarande att det är vackert. 

Det här är vad jag själv gjorde i samband med att vi skrev det här svaret. Tack för tipset!

Gräns för lån – risken för bankrutt

Ska vi ta det här en nivå till och fråga sig hur mycket man kan låna behöver vi prata om risken att gå bankrutt. Om du är säker på att börsen ska upp på 20 års sikt kunde man ju tänka sig att det vore bra att investera 200% av ditt ursprungliga kapital. Det vill säga att om du har 100 000 kronor lånar du 100 000 kronor till och investerar 200 000 kr. Eller varför inte trippla eller fyrdubbla investeringen?

Problemet här är just risken för bankrutt. Tänk att du gör som i exemplet ovan, lånar 100 000 kronor och investerar sammanlagt 200 000 kronor. Sedan kommer en rejäl börskrasch och du förlorar hälften av pengarna. Det är inte direkt vanligt, men det har hänt några gånger i historien att världens stora börser har tappat 50% av värdet så det ska man räkna med kan hända.

I det här läget står du med 100 000 kronor på börsen och 100 000 kronor i lån. Om den du har lånat pengar av fortsätter låta dig behålla lånet till en rimlig ränta och du har pengar att betala räntan är det kanske egentligen inte så farligt. Det här är antagligen fallet om du har lånat på huset.

Om hen däremot tar tillbaka sin säkerhet i form av aktierna är du ute ur marknaden och det ska du nog räkna med är det som händer om du har lånat med aktierna som säkerhet. Och då spelar det ingen roll att börsen är tillbaka på plus om några år. 

Är du ung och räknar med att du dessutom sätter in nya pengar hela tiden är det kanske fortfarande ingen katastrof sett ur ett livstidsperspektiv, men det kommer nog inte att kännas så kul. 

Så hur mycket lån är lagom?

Vi får erkänna att vi inte är säkra själva på vad vi tycker här och vi har ingen bra tumregel att förhålla oss till.

Vår grundinställning är att man behöver vara lite nördig och själv sätta sig in i frågorna för att över huvud taget använda sådana här lån. Annars tror vi inte att man kan hantera en börskrasch på rätt sätt när man dessutom är belånad. 

Så länge du håller dig under 10% med Avanzas nuvarande villkor är lånet förstås väldigt frestande. Att gå över det behöver inte vara fel, men är lite mer tveksamt. Notera också att om du går över 10% tillämpas den högre räntan på hela beloppet vilket antagligen gör det till en dålig affär så länge räntan på de första 10% är så generös som den är.

Personligen lånar jag också hellre på huset om räntorna är någorlunda lika eftersom jag känner mig mer säker på att jag kommer att kunna fortsätta behålla det lånet med någorlunda villkor många år framåt.

Alternativ: Fond med hävstång i

Ytterligare ett alternativ är att köpa en fond med hävstång inbyggd. Nordnet har nyligen lanserat Nordnet Global Index 125 som är en global indexfond med 125% hävstång. 

Här tillkommer ytterligare komplexitet då omviktning sker på månadsbasis vilket är bra vid vissa typer av marknadsutvecklingar, men dåligt i andra. Det är alltså inte nödvändigtvis så enkelt att du om 20 år kommer att ha 1,25 gånger vad du skulle ha haft utan hävstången. 

Där sätter vi stopp för den här gången. Att reda ut när den sortens hävstång blir bra och när den inte blir får bli en annan artikel. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.