Avanzas portföljgenerator – bara lite dålig

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har valt att göra en liten satsning på 1000kr/mån via avanza och deras portfölj, plus att jag funderar på lägga till AMF småbolagsfond och avanza zero.

Se nedan över valen jag har gjort nu via portföljen samt fördelning

  • Storebrand global multifaktor – 15%
  • Länsförsäkringar global indexnära – 15%
  • Schroder ISF Glbl Emerg mkt opp A usd – 5%
  • Nordea 1 – Emerging stars Equality – 5%
  • Spiltan aktiefond investmentbolag – 10%
  • Lannebo svergie plus – 10%
  • AMF räntefond lång – 10%
  • SPP obligationsfond – 10%
  • Swedbank robur penningmarknadsfond – 10%
  • SEB likviditetsfond SEK – 10%

Ser detta bra ut tycker du eller borde jag tänka om i valen och i sådana fall vilka? 

Tycker du fördelning ser bra ut? Kanske borde sänka i vissa och öka på andra?

SVAR: Avanzas portföljgenerator ger dig klart bättre råd än vad de flesta får av sin personliga bankman, men portföljen blir fortfarande både onödigt dyr och onödigt krånglig.

Först frågan är valet mellan aktier och räntor. Nu ligger du på 60% aktier. Om det är lagom beror på vad du sparar till. Om du vill fundera mer kan du köra igenom vår Sparguide.

När du har kommit fram till det är vårt allmänna råd att stoppa de pengar du ska ha i aktier i den billigaste globala aktiefonden du kan hitta. Det är Länsförsäkringar Global Indexnära vilket du också hade kunnat hitta i vår Fondguide.

Om du väljer en bred globalfond ser vi ingen anledning att ha mer än en aktiefond så här tycker vi att Avanza krånglar till livet.

Avanza har rekommenderat dig att placera 40% i räntefonder. Det tycker vi är onödigt. När vi har så låga räntor som vi har är räntefonder inte värt sina avgifter. Här är det bara att acceptera att man inte får någon avkastning på säkra räntor idag och sätt in de pengarna på ett vanligt sparkonto. Ifall det är värt besväret hittar du några trick för att få några tiondels procents ränta här.

Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.