Flytträtt under utbetalningsfasen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Är numera pensionär och får förutom den statliga pensionen pengar månadsvis från nästan ett halvt dussin pensions- och försäkringsbolag, dit pengar satts av från mina tidigare arbetsgivare. De redovisar tydligt varje årskifte hur mycket pengar som finns och hur förvaltningen har gått under året samt talar om hur mycket jag kommer att få ut varje månad. Min fråga är nu hur jag ska veta om dom över huvud taget förvaltar mina pensionspengar bra, och om jag kan ändra på förvaltningen, exempelvis flytta mina (kvarstående) pengar till ett annat sparande fast jag redan är inne i en “utbetalningsfas”. Jag har framför allt mycket pengar på Länsfösäkringar (över en miljon kr), och jag tycker att dom verkar ha bidragit med mycket låg avkastning på mitt innestående kapital. Men är det pensionsregler som tar över och gör att man inte kan placera sina intjänade pensionspengar på annat sätt?

SVAR: För att kunna svara på om dina försäkringsbolag förvaltar dina pengar bra behöver vi veta vilka fonder och pensionsupplägg du sitter på. Det råder en debatt kring flytträttsfrågan och det kan vara så att delar av pengarna inte kan flyttas hur dåligt de än förvaltas. Uselt för konsumenten, men tyvärr en realitet. Vårt råd till dig är följande:

  1. Gå in på minpension.se för att få en sammanställning av dina engagemang.
  2. Kontakta försäkringsbolagen och fråga vilka delar som går att flytta och till vilket pris. Fråga också vad avgiften är för själva försäkringsskalet.
  3. Lista vilka fonder du har i respektive skal (om några). Jämför sedan deras avgifter med motsvarande fonder på Avanza eller Nordnet.
  4. Utför flytt eller byte om det finns bättre alternativ.

Återkom gärna till oss om du behöver hjälp längs vägen. Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.