Hur mycket pengar ger inkomstpensionen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hur fungerar och förvaltas inkomstpensionen? 2.5% av lönen går till premiepensionen som jag till viss del kan styra över själv men vad händer med de 16% som går till inkomstpension? Går det att grovt räkna ut en förväntad avkastning på den över tid eller är det helt fel sätt att se på det? Jag blir inte riktigt klok på Pensionsmyndighetens beskrivningar om inkomstindex balansindex och adminstrationskostnader.

SVAR: Inkomstpensionen skiljer sig mycket från premiepensionen. Premiepensionen fungerar så att de pengar som sätts av från dig fortsätter att tillhöra dig och hur mycket de är värda när du går i pension beror på avkastningen på just de pengarna.

Inkomstpensionen finansieras däremot på ett helt annat sätt. De pengar som kommer in från din lön idag går till dagens pensionärer och, om det blir pengar över, till en buffert. Din inkomstpension i sin tur kommer att betalas av framtidens arbetstagare. Varje år som du jobbat och betalar skatt så jobbar du in så kallade pensionsrätter. Hur mycket pengar du får när du går i pension beror på hur många pensionsrätter du har jobbat in.

Systemet är tänkt att räknas upp med löneutvecklingen i samhället, men det är inte säkert att det blir så fullt ut. Systemet ska vara självfinansierande vilket innebär att det finns en broms som kan sänka pensionärernas utbetalningar. Den slog bland annat till efter finanskrisen 2008 då värdet av den buffert som fanns i systemet sjönk kraftigt.

Hur mycket inkomstpension du kommer att få när du går i pension beror alltså på hur många pensionsrätter du har tjänat in, hur löneutvecklingen i samhället blir, om sysselsättningsgraden och börsutvecklingen är tillräckligt bra för att finansiera systemet samt även på vilka politiska beslut som fattas innan det är dags för dig att gå i pension.

Det här går förstås att räkna på – pensionsmyndigheten gör det i det oranga kuvertet. Vi har dock inte försökt oss på det än och kan därför inte ge dig någon modell.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.