Hur spara 3 miljoner?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: har 3 miljoner hos SHB, Avanza o Skandia. vill har råd för spara ( tror SHB o Skandia tar bra betalt).

SVAR: Vi tycker att det finns två vettiga sätt att spara pengar på. Den ena är aktiefonder och det andra är sparkonto. Har du ett bostadslån kan det ibland också vara vettigt att amortera på det.

Sparkonto är för pengar som du behöver ganska snart medan aktiefonder är för långsiktigt sparande. Vi brukar säga att sparar man på mer än 10 års sikt eller inte vet vad man ska ha pengarna till så är det aktiefonder som gäller. Sparar man på ett par års sikt rekommenderar vi allt i sparkonto och däremellan beror det lite på hur stor risk du är beredd att ta.

Det svåra är oftast att avgöra hur mycket du ska ha i respektive sparform. Av det du skriver har vi ingen möjlighet att avgöra det, men testa gärna vår Sparguide.

För de pengar du ska ha i aktiefonder är Avanza absolut bäst. Numera har de nämligen den fantastiska fonden Avanza Global som vi rekommenderar.

Här kan du se några saker att tänka på för de pengar du ska ha i sparkonto.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.