Så mycket behöver du pensionsspara för att kompensera för utlandsåren

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Då jag varit bosatt utomlands har jag bara jobbat några år i Sverige. Av den anledningen ser min pensionsprognos dyster ut och jag beräknas få ut 14 900kr i månaden vilket motsvarar 33 procent av min nuvarande lön om jag jobbar tills jag är 65. På grund av detta sparar jag så mycket jag kan i ISK. Jag försöker förstå hur mycket jag måste investera för att komma upp i en pension motsvarande min nuvarande lön på 46 600kr? Jag är 44 år så min sparhorisont är drygt 20 år. Jag har för närvarande 235 000 kr i mitt ISK och månadssparar 6000kr/månaden. Alla pengar är investerade i Avanza Global. Jag har en lgh värd 3.2 miljoner och planerar amortera så att min belåningsgrad kommer vara under 60% nästa år så att jag slipper amortera och kan investera ytterligare 12 000 kr i ISK. Detta skulle innebära ett månatligt sparande i Avanza Global på 18 000 kr/månaden fr.o.m. 2021. Räcker det eller sparar jag alldeles för mycket än vad jag behöver? Svårt att få ihop matten.Tack för hjälpen!

SVAR: Bra att du har koll på att du behöver pensionsspara extra som kompensation för åren utomlands, men som tur var behöver du inte spara alls så mycket som du har tänkt.

Vi gissar att du har räknat med att du ska upp i hela din nuvarande lön och att du inte får någon som helst avkastning på pengarna*, men  

Som pensionär behöver du inte pensionsspara

Dina 46 000 kr i lön idag betyder 34 000 kr i lön efter skatt. Om du från och med nästa år skulle spara undan 18 000 kr/månad efter skatt och betyder det alltså att du skulle leva på 16 000 kr/månad. Det är så klart lite mer än de där 14 900 kr/månad, före skatt, som din som din pensionsprognos säger, men det känns ändå att ta i att du ska ha som mål att behålla hela din lön när du verkar klara dig på mindre än halva redan idag.  

De flesta minskar snarast sina utgifter något som pensionärer (färre restaurangluncher, ingen jobbpendling, mindre behov av propra arbetskläder, etc) så du behöver inte sikta på att få en pension som är lika stor som din lön. Lönen minus pensionssparandet räcker alla gånger. Eftersom ditt pensionssparande är betydande gör det en stor skillnad. 

Aktiemarknaden ger bra avkastning på lång sikt

En utav våra käpphästar är att det gör otroligt stor skillnad för långsiktigt sparande att ha pengarna i aktiemarknaden. Vi brukar räkna med att aktiemarknaden avkastar i snitt 6% per år efter inflation. Det går förstår inte att säga säkert, men det är i paritet med hur det har sett ut över långa tidsperioder historiskt och också med vad man brukar anta i branschen. 

6% låter kanske inte så mycket, men över många år gör det jättestor skillnad. De pengar du har nu kommer att hinna tredubblas på 20 år. 

När vi har räknat på ditt exempel har vi räknat med att du fortsätter att ha alla pengar i aktiefonder tills du är 55 år. Då går du ner till 80% aktier och när du är 60 år går du ner till 60%. Det är inte självklart att du ska göra precis så, men det kan finnas skäl att dra ner på aktieandelen en aning när du närmar dig pensionen och vi vill inte överskatta din avkastning.

Räknar man med 6% real avkastning på aktier och den aktieandelen kommer du komma undan med halva sparandet jämfört med om du lagt pengarna på ett bankkonto. Så det är tur att du har valt Avanza Global och det är inte konstigt att vi tjatar om det här med att ha pengarna i aktiemarknaden.

Pensionsålder, livslängd och uttagshastighet

Ytterligare frågor som kommer in i bilden är när du ska gå i pension och hur snabbt du ska ta ut pensionen. Det här är rimligtvis omöjligt att veta som 44-åring och folk tänker väldigt olika. En del tar ut så mycket som möjligt på fem eller tio år och tänker att de sedan ändå är för gamla för att göra något allt för roligt för pengarna. En del tänker att de ska ut på dyra resor som 95-åringar och vill att pengarna ska räcka till det. 

I ditt fall har vi antagit att du går pension vid 65 år och sprider ut extrapengarna över 20 år. Det bedömer vi som ett hyggligt konservativt antagande. Dessutom har vi inte räknat med någon real avkastning alls efter att du faktiskt gått i pension vilket är väldigt pessimistiskt**. 

6 000 kr/månad räcker

Räknar vi ihop allt detta är vår slutsats att det räcker bra att du fortsätter spara 6 000 kr i månaden. Då räcker det till ett nettouttag av drygt 13 000 kr extra/månad mellan 65 och 85 år. Det motsvarar en extra bruttolön på 19 000 kr månad och när du slipper pensionsspara betyder det att du har i stort sett lika mycket pengar kvar att leva på som idag. 

Det finns förstås en massa osäkerheter i de här beräkningarna så vill du vara riktigt på den säkra sidan kan du spara ytterligare en eller ett par tusenlappar per månad. Men mer än så tycker vi är onödigt.

* Räknar vi på det sättet får vi det också till att du behöver spara runt 18 000 kr/månad

** Särskilt om du tänker att pengarna ska räcka länge. Om du tänker att du ska ha pengar kvar efter 85 år när du går i pension är det ju 20 års sparhorisont och de pengarna kan ligga kvar i aktiemarknaden och generera avkastning ett bra tag till. 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.