Så räddar du dina pengar från Allra

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag har tappat förtroendet för min försäkringsrådgivare som öppnade en kapitalförsäkring åt mig 2013. Har sparat flera 1000 varje månad i Allra fonder. Hur tar jag mig ur detta? Ska jag byta till ISK eller minskar jag sparandet till kapitalförsäkringen. Vill inte betala massa pengar till rådgivare som har fonder med höga avgifter. Känner mig lurad.

SVAR: Du inte bara känner dig lurad – du är lurad. Vi beklagar så klart detta! Svenskarna blir blåsta på jättebelopp varje år av diverse säljare förklädda till rådgivare. Allras fonder är ovanpå det inte bara dyra och dåliga, deras ledning är också polisanmälda för att ha mjölkat fonderna på pengar.

För att rädda den här typen av situationer behöver du göra tre saker:

1. Styr om inbetalningarna till vettigare alternativ

Du bör så klart sluta att betala in nya pengar till kapitalförsäkringen. För de nya pengar du sparar rekommenderar vi någon av sparformerna sparkonto, amortera på lån eller ett ISK med en billig global aktiefond. Om du behöver hjälp att välja sparform rekommenderar vi vår sparguide. Om du redan vet att du vill ha en aktiefond kan du gå direkt till fondguiden.

2. Sälj kapitalförsäkringen om det lönar sig

Vad gäller att komma ur sparandet så beror det på vad det kostar. Tyvärr har kapitalförsäkringar ofta så kallade återköpsavgifter där du får betala för att ut pengarna. Vår bild är också att den som säljer Allra-fonder också gärna säljer dyra kapitalförsäkringar så det finns stor risk att det kostar att få loss pengarna.

Det kan vara så att det lönar sig ändå. För att ta reda på det behöver man ta reda på vad det kostar att återköpa och sedan jämföra detta med hur mycket lägre avgift man kan få någon annanstans. Avanza och Nordnet brukar vara billigast.

Vi kan tyvärr inte hjälpa dig mer utan att ha koll på hur din kapitalförsäkring ser ut. Behöver du mer hjälp får vi hänvisa till att ta hjälp av en oberoende rådgivare. Oss eller någon annan.

3. Byt till en bättre fond

Oavsett om du kan flytta försäkringen eller inte så bör du byta fond. För att välja fond kan du använda samma metod som i punkt 1.

Vi beklagar återigen att du har råkat ut för en dålig försäkringsförmedlare och hoppas att lyckan vänder nu!


2020-04-09: Uppdaterade inlägget med rättade länkar och bytte “flytt” mot “återköp”


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.