Ska jag sälja Swedbank-fonderna?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag är 45 år och har ärvt fonder som jag behöver sälja av/överlåta på mig. Det är Swedbanks fonder och det är även den bank jag använder. Det är ca 1 milj i 2 olika räntefonder (Flexibel och Kort Plus) med 0.4 resp 0.6 i avgift och ca 100.000 var i 3 olika aktiefonder (Premium Offensiv, Balanserad och Modig) med 1.6, 1,6 resp 1,3 i avgift. På banken klargjorde de att reavinstskatten blir ca 60.000 om jag säljer av dem istället för att ta över dem. Om jag förstått era råd rätt borde jag sälja av allt, skaffa ett ISK och lägga typ rubbet i en global indexfond? Förlorar jag mycket på att ordna det i samma bank, jämfört med krånglet att byta? Jag vet inte riktigt vad jag ska ha pengarna till, det är väl pension och oförutsedda utgifter antar jag. Jag har dessutom “för mycket” pengar på konton, som ju förstås inte ger någon ränta alls. Jag har inget aktivt pågående pensionssparande, vilket jag antagligen borde ha. Jag har ca 90.000 i pensionssparande (Swedbank traditionell), som tydligen inte går att flytta alls. Jag har ett lån på ca 250.000 för en sommarstuga, med hög ränta eftersom stugan ligger på arrendetomt – borde jag amortera? Sedan några år tillbaka har jag ett tvåmans AB tillsammans med en kollega, borde vi göra något via företaget, eller går det lika bra att göra enskilda lösningar?

SVAR: Hej, tack för din fråga till jouren! Vårt allmänna råd är att amortera på dyra lån, undvika höga avgifter och, som du är inne på, att spara rubbet i en global aktiefond när sparandet sker på minst 10 års horisont. Visst tar det emot att betala reavinstskatt men det måste man ändå göra förr eller senare och desto längre man väntar ju mer avgifter hinner banken ta längs vägen.

Angående frågan om det är värt att byta bank. Testa gärna vår fondguide där du hittar den billigaste globala aktiefonden hos respektive bank. Swedbank har ett bra utbud av fonder med låga avgifter men det gäller att inte lyssna på vad deras rådgivare, förlåt säljare, rekommenderar.

Att ha mycket pengar på sparkonto till ingen ränta är förstås inget vi rekommenderar. Kika gärna på vår sparguide för att hitta rätt nivå på bufferten eller vår guide för att hitta rätt sparkonto. Som du föreslår brukar det vara bättre att amortera först. Testa att vända på frågan: skulle du belåna din sommarstuga till extra hög ränta för att köpa aktiefonder? Förmodligen inte. Därför bör du amortera hela lånet först.

För dina övriga frågor om pensionssparande och lösningar via företaget blir frågan nog för stor och för individuell för att rymmas i Småspararjouren. Då får vi istället hänvisa dig till våra tidigare inlägg om direktpension som kanske kan vara något för ert AB? Glöm sedan inte att titta på försäkringarna. Dvs, vad händer vid sjukdom eller dödsfall?

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.