Skall man ha låneskydd på bolånet?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Tycker ni att man ska ha låneskydd på sitt bolån? Bankerna säger ju alltid att det är viktigt, men det kostar ju en slant.

SVAR: 

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en försäkring kopplad till bolånet. Vad den täcker är lite olika. Om ni är två stycken som tar lån ihop ger den oftast pengar till den kvarlevande ifall en av er dör. Ibland täcker låneskyddet också saker som arbetslöshet eller om du inte kan arbeta pga av sjukdom eller olycksfall.

Vi avråder

Vi är skeptiska till låneskydd för att de brukar vara dyra och innebär inlåsningseffekter. Så här beskriver vi saken i vår bok Mer pengar för pengarna:

Vi avråder dig från att teckna ett sådant skydd eftersom det kopplar ihop livförsäkringen med lånet hos just den banken. Skulle du bli sjuk har du alltid rätt att behålla en gammal livförsäkring, men det kan vara svårt att teckna en ny någon annanstans. Om livförsäkringen då är kopplad till bolånet betyder det att du inte kan byta bank för ditt lån. Och är du låst till en bank har du ett dåligt förhandlingsläge när du ska omförhandla lånen. Banken kan utnyttja det genom att ge dig högre ränta än vad du annars skulle ha fått.

Vad ska du göra istället?

I allmänhet rekommenderar vi att fundera på vilken total ekonomisk kompensation dina efterlevande skulle behöva om du dog imorgon och sedan snegla på alternativen till låneskydd. Här kommer en sammanställning, också hämtade från vår bok:

Vi rekommenderar också att kolla upp vad som händer om du blir arbetslös. Är du med i en A-kassa? Hur mycket får du därifrån?

Har du en hög inkomst och utgifter därefter kanske du ska ha en inkomstförsäkring utöver A-kassan. Det kan du ofta få via ditt fackförbund.

ersättningskollen.se kan du kolla hur mycket pengar du får om du blir sjukskriven. Tycker du att det är för lite kan du överväga att teckna en extra sjukförsäkring. Generellt är vår rekommendation att bara försäkra det du inte har råd att förlora.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.