AMF sänker fondavgifterna – nu BÄSTA alternativet för miljontals svenskar

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Mitt i sommaren nåddes vi av den glädjande nyheten att AMF sänkt avgiften på sin Aktiefond Global till 0,20% för spararna inom kollektivavtalens tjänstepensioner. Med denna kraftiga sänkning blir AMF:s fondförsäkring den billigaste för miljontals svenskars tjänstepensionssparanden. Vi uppdaterar våra allmänna råd på bred front och uppmanar folk att se över sitt sparande!

Ett litet mail med ett STORT budskap

Normalt nås jag av den här typen av nyheter genom pressmeddelanden och branschnyhetskanaler men den här gången fick jag ett enkelt mail i egenskap av sparare med förflutet som statligt anställd på Finansinspektionen.

Mailet från AMF gick ut till alla 400 000 som sparar i en fondförsäkring hos AMF och antingen har varit passiva i sitt fondval eller aktivt valt fonden AMF Aktiefond Global. AMF:s fondförsäkring är tillgänglig för sparare som är, eller varit, anställda inom kommun/landsting/statligt eller som privat arbetare med kollektivavtal. De befintliga spararna har fått sina avgifter sänkta från 0,40% till 0,30% förra året och nu ytterligare till 0,20%.

Den goda nyheten gäller även de miljontals sparare som inte än är kunder hos AMF. Det går nämligen alldeles utmärkt att åtnjuta den låga avgiften genom att flytta sin befintliga eller gamla tjänstepensionsförsäkring till AMF. Om alla berörda svenskar tog tillfället i akt skulle vi tillsammans förmodligen spara hundratals miljoner kronor per år. De flesta andra bolagens avgifter är nämligen 0,30%-0,40%.

Så funkar AMF fondförsäkring

Sparare inom KAP-KL/AKAP-KL/PA16/SAF-LO hamnar automatiskt i en traditionell försäkring. Om du istället väljer AMF fondförsäkring hamnar du automatiskt i deras entrélösning, AMF Generationsfond, som fördelar dina pengar mellan 75% AMF Aktiefond Global och 25% AMF Aktiefond Sverige. Vid 55 års ålder börjar den sedan fasa in AMF Räntefond Mix så att du vid 75 års ålder har kvar 30% i aktiefonder. Det här är ett typiskt beteende hos generationsfonder och liknar mycket hur AP7 Såfa beter sig i premiepensionen. Det går också bra att välja någon annan fond ur AMF:s utbud.

AMF Aktiefond Global är en aktivt förvaltad globalfond som följer indexet MSCI ACWI. Den har alltså en klick av tillväxtmarknader till skillnad från många andra globalfonder som följer vanliga indexet MSCI World.

AMF svarar på våra frågor

Gäller avgiftssänkningen bara AMF Aktiefond Global? Varför inte övriga fonder?

Ja. För att vi ska kunna fortsätta erbjuda våra kunder konkurrenskraftig avkastning med kontinuerligt låga avgifter samt med syfte att effektivisera förvaltningen gick AMF Aktiefond Mix i juni upp i AMF Aktiefond Global. I och med fondernas likheter i termer av identiska placeringsinriktningar samt att de tillhör samma riskkategori är vår bedömning att en gemensam fond kommer utvecklas starkare och har bättre möjlighet att vara kostnadseffektiv.

Innebär avgiftssänkningen att också AMF Generationsfond får en lägre avgift inom kollektivavtalen eftersom den består av Aktiefond Global?

Ja. Avgiftssänkningen innebär att AMF Generationsfond också får en lägre avgift inom kollektivavtalen då den består av AMF Aktiefond Global.

Finns det någon avgiftsskillnad mellan att välja AMF Generationsfond eller att välja de ingående fonderna manuellt? 

Nej. Det finns ingen avgiftsskillnad mellan AMF Generationsfond och övriga fonder. Om man väljer att placera i generationsportföljen omfattas man dock av de automatiska riskjusteringar som sker från 55 års ålder.

Småspararguiden uppdaterar sina allmänna råd

Sparare inom KAP-KL/AKAP-KL/PA16/SAF-LO hamnar automatiskt i en traditionell försäkring som enligt oss är ett mesigt sparande, olämpligt för personer under 55 år. Enligt våra tumregler bör dessa sparare söka en global aktiefond till lägsta möjliga avgift och det gör man i dagsläget i AMF:s fondförsäkring. Vi har uppdaterat våra digitala tjänster och gamla artiklar för att spegla denna nya prispress som AMF infört.

Om du börjar närma dig pensionering och har smala marginaler i ekonomin kan det dock möjligtvis vara bra att ligga kvar i din traditionella försäkring. Det ger mer trygghet, men lägre avkastning på pengarna. Den typen av beslut är svåra så vi rekommenderar att ta hjälp av någon oberoende rådgivare.

Är du intresserad av att sänka dina avgifter rekommenderar vi vårt erbjudande om Pensionsrapport, som på ett enkelt sätt går igenom alla dina pensionsförsäkringar, eller att träffa mig för individuella hjälp och råd.

Så byter du själv

Beroende på vilket avtal du tillhör har du olika ställen att vända dig till för att göra val. Om du fortfarande är anställd kan du antingen välja att styra om framtida pensionsinbetalningar eller att även flytta med de gamla. När du ändå är i farten brukar det löna sig att flytta men det beror på om det är värt den eventuella flyttavgift ditt nuvarande försäkringsbolag tar ut. Det brukar röra sig om några hundralappar som du ofta hinner tjäna igen över tid.

Anställd inomAvtalValcentral
Kommun/LandstingKAP-KL eller AKAP-KLPensionsvalet.se eller Valcentralen.se
StatligtPA16SPV.se
Privat arbetareSAF-LOFora.se

2019-11-26: Uppdaterade text om att fonden är aktivt förvaltad

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.