AMF sänker fondavgifterna – nu BÄSTA alternativet för miljontals svenskar

Blogg

Mitt i sommaren nåddes vi av den glädjande nyheten att AMF sänkt avgiften på sin Aktiefond Global till 0,20% för spararna inom kollektivavtalens tjänstepensioner. Med denna kraftiga sänkning blir AMF:s fondförsäkring den billigaste för miljontals svenskars tjänstepensionssparanden. Vi uppdaterar våra allmänna råd på bred front och uppmanar folk att se över sitt sparande!

Ett litet mail med ett STORT budskap

Normalt nås jag av den här typen av nyheter genom pressmeddelanden och branschnyhetskanaler men den här gången fick jag ett enkelt mail i egenskap av sparare med förflutet som statligt anställd på Finansinspektionen.

Mailet från AMF gick ut till alla 400 000 som sparar i en fondförsäkring hos AMF och antingen har varit passiva i sitt fondval eller aktivt valt fonden AMF Aktiefond Global. AMF:s fondförsäkring är tillgänglig för sparare som är, eller varit, anställda inom kommun/landsting/statligt eller som privat arbetare med kollektivavtal. De befintliga spararna har fått sina avgifter sänkta från 0,40% till 0,30% förra året och nu ytterligare till 0,20%.

Den goda nyheten gäller även de miljontals sparare som inte än är kunder hos AMF. Det går nämligen alldeles utmärkt att åtnjuta den låga avgiften genom att flytta sin befintliga eller gamla tjänstepensionsförsäkring till AMF. Om alla berörda svenskar tog tillfället i akt skulle vi tillsammans förmodligen spara hundratals miljoner kronor per år. De flesta andra bolagens avgifter är nämligen 0,30%-0,40%.

Så funkar AMF fondförsäkring

Sparare inom KAP-KL/AKAP-KL/PA16/SAF-LO hamnar automatiskt i en traditionell försäkring. Om du istället väljer AMF fondförsäkring hamnar du automatiskt i deras entrélösning, AMF Generationsfond, som fördelar dina pengar mellan 75% AMF Aktiefond Global och 25% AMF Aktiefond Sverige. Vid 55 års ålder börjar den sedan fasa in AMF Räntefond Mix så att du vid 75 års ålder har kvar 30% i aktiefonder. Det här är ett typiskt beteende hos generationsfonder och liknar mycket hur AP7 Såfa beter sig i premiepensionen. Det går också bra att välja någon annan fond ur AMF:s utbud.

AMF Aktiefond Global är en indexfond som följer indexet MSCI ACWI. Det är alltså en globalfond med en inbyggd klick av tillväxtmarknader.

AMF svarar på våra frågor

Gäller avgiftssänkningen bara AMF Aktiefond Global? Varför inte övriga fonder?

Ja. För att vi ska kunna fortsätta erbjuda våra kunder konkurrenskraftig avkastning med kontinuerligt låga avgifter samt med syfte att effektivisera förvaltningen gick AMF Aktiefond Mix i juni upp i AMF Aktiefond Global. I och med fondernas likheter i termer av identiska placeringsinriktningar samt att de tillhör samma riskkategori är vår bedömning att en gemensam fond kommer utvecklas starkare och har bättre möjlighet att vara kostnadseffektiv.

Innebär avgiftssänkningen att också AMF Generationsfond får en lägre avgift inom kollektivavtalen eftersom den består av Aktiefond Global?

Ja. Avgiftssänkningen innebär att AMF Generationsfond också får en lägre avgift inom kollektivavtalen då den består av AMF Aktiefond Global.

Finns det någon avgiftsskillnad mellan att välja AMF Generationsfond eller att välja de ingående fonderna manuellt? 

Nej. Det finns ingen avgiftsskillnad mellan AMF Generationsfond och övriga fonder. Om man väljer att placera i generationsportföljen omfattas man dock av de automatiska riskjusteringar som sker från 55 års ålder.

Småspararguiden uppdaterar sina allmänna råd

Sparare inom KAP-KL/AKAP-KL/PA16/SAF-LO hamnar automatiskt i en traditionell försäkring som enligt oss är ett mesigt sparande, olämpligt för personer under 55 år. Enligt våra tumregler bör dessa sparare söka en global aktiefond till lägsta möjliga avgift och det gör man i dagsläget i AMF:s fondförsäkring. Vi har uppdaterat våra digitala tjänster och gamla artiklar för att spegla denna nya prispress som AMF infört.

Om du börjar närma dig pensionering och har smala marginaler i ekonomin kan det dock möjligtvis vara bra att ligga kvar i din traditionella försäkring. Det ger mer trygghet, men lägre avkastning på pengarna. Den typen av beslut är svåra så vi rekommenderar att ta hjälp av någon oberoende rådgivare.

Är du intresserad av att sänka dina avgifter rekommenderar vi våra tjänster Pensionsräddaren, som på ett enkelt sätt går igenom alla dina pensionsförsäkringar, eller att träffa mig för individuella hjälp och råd. Vi kallar det Finansterapi.

Så byter du själv

Beroende på vilket avtal du tillhör har du olika ställen att vända dig till för att göra val. Om du fortfarande är anställd kan du antingen välja att styra om framtida pensionsinbetalningar eller att även flytta med de gamla. När du ändå är i farten brukar det löna sig att flytta men det beror på om det är värt den eventuella flyttavgift ditt nuvarande försäkringsbolag tar ut. Det brukar röra sig om några hundralappar som du ofta hinner tjäna igen över tid.

Anställd inomAvtalValcentral
Kommun/LandstingKAP-KL eller AKAP-KLPensionsvalet.se eller Valcentralen.se
StatligtPA16SPV.se
Privat arbetareSAF-LOFora.se

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.

 • Peter Byrk

  Men på AMFs hemsida står det 0,4% årlig avgift på fonden inom de kollektivavtalen. Ni pratar väl om årlig avgift ändå?

  • Jorå, det gör vi. Jag gissar på att AMF har missat att uppdatera informationen på sin hemsida bara. Om du länkar till infon kan jag uppmärksamma dem på det.

   • Peter Byrk
    • Tack! Jag kikade på länken och klickade på det lilla info-i:et. Där står följande: “Årlig avgift är ett totalkostnadsmått som visar fondens kostnader under det senaste bokslutsåret.
     För dig som sparar i AMF Fondförsäkring (kollektivavtalad) är årlig avgift för AMFs egna fonder rabatterad så att den motsvarar fondens förvaltningsavgift. Det tillkommer m.a.o. inga avgifter utöver förvaltningsavgiften.”
     Det förklarar nog saken!

     • Peter Byrk

      Tack!
      Då är det dags att flytta en av tjänstepensionerna!

      Jag hade bara läst AMFs sida på min mobiltelefon och då finns inte info-i:et.

 • Ja om man haft chans att välja LF i något skede och sedan Länsförsäkringar Global Indexnära får man något likadant till samma avgift. Bra jobbat!

 • Tomas Pettersson

  Bra med bra nyheter också! Jag bytte från Danica till AMF efter gedigen research om vad som var billigast för ett år sedan…detta blev en skön bonus:)

 • Tomas Pettersson

  Hej!
  Jag hade precis ett samtal med Pensionsvalet gällande min KAP-KL och fick då reda på att Länsförsäkringar återigen kommer bli valbar för tjänstepensionen. Hur ser du/ni på skillnaden eller fördelar/nackdelar gällande AMF global och jämfört med Länsförsäkringar global indexnära? Vänliga hälsningar //Tomas

  • Skillnaden mellan fonderna är mycket liten. En väsentlig skillnad är att AMF Aktiefond Global replikerar MSCI ACWI, dvs världsindex inklusive tillväxtmarknader, medan LF Global Indexnära replikerar MSCI World, dvs världsindex för de utvecklade länderna enbart. Här finns besläktat resonemang: https://www.smaspararguiden.se/blogg/avanza-emerging-markets-en-bra-krydda-for-ditt-sparande/

   • Tomas Pettersson

    Ok, den är Mao försvinnande liten, men AMF är just nu valbar (LF Global index måste jag vänta med till årskiftet). AMF kostar 0,20 och LF global index kostar 0,22. Det är långt till pensionen så jag satsar på inkl tillväxtmarknader, alltså AMF plus att det är unset billigare. Tack för info!