Detaljen som gör ITP1 dåligt

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi tycker att ITP1 är fantastiskt på många sätt. Collectums upphandlingar pressar priser till nivåer som man bara kan drömma om i de flesta sammanhang. Tyvärr finns det en regel som gör att du inte får ha alla dina pengar i aktiemarknaden trots att det nästan säkert är bäst på lång sikt för de flesta.

ITP1 hade kunnat vara fantastiskt

Collectums upphandlingar av valbara fonder inom ITP1 och ITPK är helt fantastiska. Vi startade Småspararguiden för att vi var frustrerade över hur branschen tar ut mångdubbelt högre avgifter än vad som skulle behövas utan att tillföra något som helst värde. Det här problemet har facken och arbetsgivarna kommit till rätta med genom att få till konkurrens på riktigt. 

Om du har privat sparande, eller är ett mindre företag utan kollektivavtal, brukar vi rekommendera Avanza. Jämför vi Avanza med ITP finns vårt standardråd Länsförsäkringar Global Index även i ITP, men där kostar den mindre än hälften så mycket. Dessutom slipper man i ITP navigera bland tusentals dyra och dåliga fonder vilket är en stor fördel för den som inte är expert. Redan förra upphandlingen 2018 hade riktigt bra prispress och den nya upphandlingen för 2023 är ännu bättre.

Fondförsäkringarnas entrélösningar är också jättebra. Riktigt bra priser, hyggligt bra riskspridning och en avtrappning av andelen aktier nära pensionen. Rimligt och bekvämt för de flesta. 

Men fel och fegt för unga

Vår stora kritik mot ITP är att du som har ITP1, i huvudsak folk födda 1979 och senare, måste ha hälften av dina pengar i en traditionell försäkring som inte är fullt ut investerad i aktiemarknaden. Jämför det med förvalsalternativet i premiepensionen, AP7 Såfa, där alla pengar ligger i aktiemarknaden* tills du är 55 år. I ITP1 får du inte ens flytta alla pengar till aktiemarknaden om du vill. 

Och inte användarvänligt

Att ett antal fackförbund och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv tillsammans har lyckats baxa igenom en så bra prispressad upphandling ska de ha en stor eloge för. Det arbetsmarknadens parter kanske inte helt oväntat misslyckats med är att skapa enkelhet och användarvänlighet. 

Att nya upphandlingar ersätter gamla är bra, men kombinationen av upphandlingar var femte år och uppdelningen där hälften måste vara i traditionell försäkring gör att någon som jobbat länge med ITP och inte hela tiden valt om lätt hamnar i att ha många olika ITP-pensioner med olika villkor. 

Att gamla pengar ligger kvar i äldre upphandlingar med sämre villkor är ett problem. Den nu införda lösningen där man tvingas till omval har sina poänger, men att valet man tvingas till bara gäller nya pengar och att det inte ens går att flytta gamla pengar förrän efter att man måste ha genomfört sitt omval krånglar till det. Tänk om det i samband med omvalet också fanns ett, som default förifyllt, alternativ som hette “flytta alla mina ITP-pengar jag kan till det här alternativet”. 

* Det finns till och med en hävstång som gör att mer än 100% av pengarna är i aktiemarknaden. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.