ITP Upphandling 2023 – Det behöver du göra

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Jobbar du på ett privat företag är det stor chans att du har en tjänstepension som heter ITP1 eller ITP2. Från 1:a oktober 2023 ändras vilka försäkringsbolag och fonder som du kan välja. Här går vi igenom vad vi tycker att du bör göra. 

Det här är ITP

Jobbar du på ett privat företag som har kollektivavtal har du nästan säkert en tjänstepension som heter ITP. Du kan endera ha ITP1 eller ITP2. Har du ITP2 har du också en del som heter ITPK. Det är i ITP1 och ITPK som du kan välja hur dina pengar ska placeras.

Vårt nya allmänna råd: Länsförsäkringar

Den stora nyheten i upphandlingen är att de redan låga avgifterna sänks ytterligare. Bland fondförsäkringarna, de pensioner där du kan välja fonder, har Futur Pension och Movestic åkt ut. In kommer istället Länsförsäkringar och Nordea. 

Båda kommer in med låga avgifter och trots att vår gamla favorit SPP har sänkt avgifterna ytterligare ändrar vi nu vår allmänna rekommendation till Länsförsäkringars fondförsäkring. För ungdomar består deras entrélösning av 80% Länsförsäkringar Global Index och 20% Länsförsäkringar Sverige Vision och den kostar endast 0,10%. Vår favorit för privat sparande, Länsförsäkringar Global Index, går alltså numera att få även inom ITP till rekordlåg avgift. För den som vill finlira finns också fonderna Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index och Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision till kraftigt rabatterade avgifter.

Bland traditionella försäkringar åker SEB och Skandia ut, medan Nordea och SPP kommer in. Här ändrar vi dock inte våra rekommendationer utan fortsätter att hänvisa till Alecta eftersom de har hög andel aktier.

Läs mer här om vad vi rekommenderar och varför inom ITP.

Därför är det viktigt att välja

Om du har långt kvar till pensionen är det viktigaste att du har så mycket pengar du kan i aktiefonder eftersom aktiemarknaden nästan säkert går mångdubbelt bättre än alternativen på 20 eller 30 år

De flesta har aldrig gjort något val och har då alla pengar i Alectas traditionella försäkring. Är du 60 år är det ett bra val, men en 50-åring har mycket att vinna på att byta och det blir bara viktigare ju yngre du är. Är du osäker på om du har gjort några val tycker vi att du ska göra det. 

Här kan du läsa en uppdaterad artikel om vad vi tycker att du ska välja i ITP1 och ITP2

Se upp om du har SEB, Futur Pension eller AMF

Har du någon gång valt något av dessa bolag riskerar du att nya inbetalningar har blivit flyttade till Alectas traditionella försäkring ifall du inte valt något annat. I så fall kan det också vara så att du har fått ett brev från Collectum. Här beskriver vi vad omvalet handlade om och vad du ska göra. Enklast är dock att bara gå in på collectum.se och flytta det du kan dit du vill ha det.

Har du redan gjort ett val?

Har du redan gjort ett val för din ITP? Kanske rentav enligt våra rekommendationer som tidigare var SPP och endera stannat i deras entrelösning eller valt fonden Storebrand Global All Countries (tidigare SPP Aktiefond Global)? 

SPP är fortfarande ett riktigt bra val. Collectum har fortsatt att pressa priserna i den här upphandlingen så de nya alternativen är ytterligare lite billigare, men vi pratar hundradels procent. Har du valt SPP i någorlunda modern tid – senare än 2013 – kommer du också automatiskt få del av de nya lägre avgifterna. 

Om det inte känns svårt och jobbigt tycker vi att det är värt att flytta från SPP till Länsförsäkringar, men det du har är också riktigt bra. 

Här kan vanligt folk sluta läsa. Resten av artikeln är för dig som gillar detaljer.

Överkurs: Nordea vs Länsförsäkringar

En diskussion vi räknade med skulle komma bland nördar är om man ska välja Nordea eller Länsförsäkringar. I en första version av vårt allmänna råd hänvisade vi till Nordea, men efter en mailkonversation med dem framkom det att Nordea redovisat olika nivåer på sina transaktionsavgifter. Med korrekta transaktionsavgifter i beaktande känner vi oss mer övertygade om att Länsförsäkringar blir vårt allmänna råd. Vi anser att Collectum gjort det lite för lätt för sig när man bara tittat på årlig avgift och inte också vägt hur stora avgifter fonderna dras med för valutaväxling eller andra transaktionsavgifter.

En annan invändning man kan ha mot Nordea är att deras globalfond i dagsläget bara har ca 80 innehav. Vi har ingen dagsfärsk notering på antal innehav i Länsförsäkringar Global Index, men en kvalificerad gissning är att det rör sig om runt 1300 bolag. Riskspridningseffekten avtar dock med antal bolag. Så länge de 80 bolag Nordea har är någorlunda bra fördelade mellan sektorer och länder bör riskspridningen vara tillräckligt bra. Nordea Institutionell Aktiefond är också aktivt förvaltad. Det är inte något vi tror tillför något värde, men vår stora invändning är att det också brukar betyda att den blir dyrare. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.