Omval ITP – så funkar det

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Har du fått hem ett brev om att du behöver göra ett omval i din tjänstepension ITP? Vi berättar vad du ska göra. 

Facket försöker hjälpa dig

Att behöva göra ett omval låter kanske jobbigt, men det är i grunden bra. Tjänstepensionerna ITP1 och ITP2 upphandlas var femte år (läs mer om den nya upphandlingen här) och för varje gång har avgifterna blivit lägre. Det finns nästan säkert ett alternativ i den nya upphandlingen som är i princip samma sak som det du en gång har valt, men till lägre avgifter. Facket och arbetsgivarna vill inte att du ska vara kvar i en gammal sämre lösning som du valde för 5, 10 eller 15 år sedan om du inte själv verkligen vill det.

Det rekommenderar vi

Vår grundrekommendation är att välja en fondförsäkring hos Länsförsäkringar och sedan ligga kvar i deras entrélösning eller byta en mix av fonder i deras vettiga utbud. Är du pensionär eller bara har några få år kvar till pensionen är vår huvudrekommendation fortfarande Länsförsäkringars fondförsäkring, men det kan i undantagsfall finnas anledningar att tänka annorlunda. Här kan du läsa mer om våra råd för den som har ITP

Viktigt: Flytta även gamla pengar

Det val du tvingas att göra handlar bara om nya pengar som sätts in från och med 1:a oktober. Har du jobbat med ITP ett tag är det ännu viktigare att flytta även redan intjänade pengar. Det kan också vara så att du har flera ITP-pensioner där gamla pengar behöver flyttas. Det gör du också hos Collectum. Endera via bank-ID inlogging eller blankett. Tyvärr måste du dock vänta med det till 1:a oktober när den nya upphandlingen träder i kraft. Du behöver alltså göra steg 1 före den 30:e september och steg 2 efter samma datum. 

Dåligt att inte välja

Gör du inget val hamnar pengarna i Alectas traditionella försäkring. Är du 60+ är det ett bra val. Har du långt till pensionen betyder det däremot nästan säkert betydligt mindre i pension än ett alternativ där alla pengar är i aktiemarknaden.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.