Kollektivas PPM-fonder: dyra, dåliga och vilseledande. Vi förklarar varför!

Blogg

Företaget Kollektiva gör just nu en massa TV-reklam och har nyligen startat fonderna “KollektivaBästa”. De är dyra, dåliga och marknadsförs dessutom genom ett fiffel med jämförelseindex som resten av branschen slutat med efter massiv och befogad kritik.

Vad gör Kollektiva?

Kollektivas grundidé är att ge råd baserat på historisk utveckling. Låter bra kanske, men som vi förklarade i våras är det helgalet. Idén saknar akademisk förankring, den ratas av experter och både Konsumentverket och Pensionsmyndigheten är kritiska.

Nyhet från Kollektiva: Ny dyr version

Tidigare har Kollektiva enbart haft en tjänst som berättar vilka fonder de tycker att man ska ha och underlättat för folk att köpa dem. Senaste nyheten är att de nu har egna fonder, “KollektivaBästa”, som replikerar de portföljer “de bästa” användarna i tjänsten valde senast. Genom att investera i Kollektivas egna fonder får spararen alltså liknande avkastning som “de bästa” kommer att få. Men, med den väsentliga skillnaden att Kollektiva nu tar en fondavgift på 0,41%, dvs nästan 4 ggr högre än statens standardalternativ AP7 Såfa. Även om Kollektiva i sin kommunikation ondgjort sig över branschens höga avgifter gör de alltså samma sak som branschen alltid gjort: tar oskäligt mycket betalt för en tjänst som är sämre än det soffliggarna har.

Att jämföra äpplen med plommon

För att skönmåla sitt koncept jämför Kollektiva sina portföljer med indexet OMXS30 som visar kursutvecklingen av de 30 populäraste bolagen. Det som utmärker indexet är att utdelningar – dvs beloppet som bolaget väljer att betala till sina aktieägarna – inte ingår. Det är lika tokigt som att jämföra två varors priser där ena är inklusive moms och den andra exklusive moms. Det här sättet att fiffla med jämförelseindex uppmärksammades av Uppdrag Granskning 2008 vilket ledde till att samtliga storbanker slutade jämföra sig med utdelningsfria index.

Vad händer om man jämför äpplen med äpplen?

Om man istället jämför KollektivaBästa med det bredare indexet SIXRX som reflekterar hela Stockholmsbörsen och där utdelning ingår blir bilden en helt annan. Helt plötsligt ser Kollektivas koncept inte alls bra ut. Jämför man med ickevalsalternativet AP7 Såfa ser det ännu sämre ut.

relevant-jamforelse
Figur: avkastning för perioden 2015-10-05 -> 2016-09-05

Jämförelsen är bara 11 månader lång* och vi tycker generellt sett att man ska vara mycket försiktig med att dra slutsatser på så kort tid. Vi kan åtminstone konstatera att Kollektiva inte har något att skryta om när konceptet gått sämre än både soffligarportföljen och Stockholmsbörsen.

Vad borde du som sparare göra istället med ditt PPM-val?

Statens ickevalsalternativ är fortfarande den vanligaste portföljen i premiepensionen. Att stanna kvar i AP7 Såfa har varit mycket framgångsrikt och det finns fortfarande inget som talar för att någon av de andra 847 fonderna i systemet har bättre förutsättningar för långsiktig avkastning.

Om du vill ha enkla råd även för ditt privata sparande, utan intressekonflikter och dolda avgifter, så har vi två gratistjänster Sparguiden och Fondguiden. Vill du ha en total genomgång av ditt pensionssparande erbjuder vi också Pensionsräddning.

* Kollektivas fyra portföljer har funnits sedan 5 oktober 2015 och redovisar avkastning fram till 5 september 2016. Vi har därför tagit fram avkastning för samma period för en rättvis jämförelse. Kollektivas snitt är medelvärdet av de fyra portföljerna 50-talister, 60-talister, 70-talister och 80-talister.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.

 • Richard Gustavsson

  Helt fel jag har varit med sedan starten av ppm fått 100000 kr av staten och förvandlt det till 700000 kr så att ap7 såfa skulle vara bra löjligt dom kan inte klara det

  • Att enstaka sparare lyckats bättre än AP7 Såfa tycker inte vi är ett argument till varför andra sparare skall välja något annat än AP7 Såfa. Men grattis till bra avkastning!

 • Christer Weiss

  Det första jag gjorde var att gå ur AP7 och tur var det att jag gjorde det också med sedan starten och idag är 93.500 omvandlat till 1.450.000. Tycker att Kollektiva har gjort ett bra arbete som försökt väcka soffliggarna och ta just rygg på dom bästa som har tytt sig till Kollektiva och dom kan känna sig som vinnare.

  • David

   Hej Christer, Grattis till en fin avkastning!
   Det du berättar är en anekdot, där du verkar ha fått en lott med riktigt bra vinst!

   Vi baseras våra rekommendationer på rigorös forskning och inte enstaka anekdoter. Forskningen säger att:
   1. Historisk avkastning säger inget om framtiden
   2. Avgifter säger mycket om framtida avkastning
   3. Det är viktigt att sprida sina risker

   Vår sammanställning av forskningen ser du här: http://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-ha-indexfonder/

   Utöver problemen med att Kollektiva går på tvärsen med ovan nämnda forskning, tar tjänsten inte heller ett dugg hänsyn till spararnas olika tidshorisonter. Vilket även det är helt förkastligt.

   • Christer Weiss

    Forskningen är en sak och verkligheten är en annan. Forskningen ger dig bara fingervisningar iom att det är ett urval ur en population och felprocenten kan vara stor!
    Jag är enig om dig att historisk avkastning på lång tid säger väldigt lite och det är rätt men historisk avkastning på väldigt kort tid kan vara nyttig för den som inte är insatt.
    Avgifter kan vara mycket om man har ett litet kapital, JA! Men för den som har ett stort kapital så är det försvinnande lite, JA!
    Fråga du mig så har jag inget till övers för att sprida riskerna! Vågar du inte ta några risker så har du heller inget att vinna. Sprida riskerna är något som kapitalförvaltare och banker sysslar med! När det gäller mig själv så hade jag inte varit där jag är idag om jag inte hade vågat ta risker och om du så vill så kan du kanske kalla det för tur men enligt mig så vill jag påstå att jag har fått lära mig att allt ifrån grunden plus min studier på universitet ekonomiska institution! Skulle jag spridit mina risker så hade jag bara kanske haft 1/3 av det jag har idag!

    • Andreas Runnemo

     Jag citerar mig själv: “99% av dem som slår börsen har bara haft tur, men du verkar vara en smart typ så du kanske tillhör den sista procenten”. Det betyder dock inte att det är smart av andra att försöka göra samma sak. http://www.smaspararguiden.se/blogg/det-kan-du-saga-nar-grannen-skryter-om-sina-lyckade-aktieaffarer/

     • Christer Weiss

      Är tvungen att göra en bra research innan jag går in i en fond som jag tror och då menar jag tror kan ge mig och andra en bra avkastning. Det finns ju alltid reträttvägar att gå in på genom att man följer med varje dag och då menar jag varje dag! Personligen tycker jag att PPM är en dålig form iom att vi är bara en bråkdel som satsar på detta av de ca: 7,5 milj som PPM sparar! Men har man bestämt att göra något åt saken så är det all inn som gäller!