Länsförsäkringars pensionsflyttbonus – en pangdeal?

Blogg, Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Länsförsäkringar erbjuder just nu upp till 3% i bonus om du flyttar sin tjänstepension till dem. Länsförsäkringars kundtjänst har ännu inte lyckats svara på vad det kostar, men ska man tro presstjänsten så kan det här bli en pangdeal. Det gäller dock att vara noga med att göra rätt val.

Läsarfråga om Länsförsäkringars erbjudande 

Vi fick följande fråga från en läsare:

FRÅGA: Länsförsäkringar erbjuder 3% bonus “up front” på hela kapitalet om man flyttar sin tjänstepension till dom. Det låter nästan för bra för att vara sant? Om jag flyttar allt mitt kapital som går att flytta till deras fond som ni rekommenderar med 0,2% avgift ger det flera hundra tusen i bonus från dem. Finns det någon risk eller hake? Vad rekommenderar ni?

Hur vanligt är flyttbonus när du flyttar tjänstepensioner?

Det här låter ju som ett riktigt bra erbjudande och såvitt vi vet är erbjudandet från Länsförsäkringar unikt just för tillfället. Det är inte ovanligt att bolag betalar någon tusenlapp i flyttkostnader, men det här kan bli betydligt mer än så för den som har ett stort pensionskapital.

Pensionsbolaget Movestic försökte något liknande för några år sedan men fick svidande kritik för att ta ut höga avgifter från de som flyttat in och sedan låsa in kunden i höga flyttavgifter. Det är därför långt ifrån självklart att ett sådant här flytterbjudande verkligen är bra.

Det ska du tänka på när du flyttar din tjänstepension

Många gånger kan det vara väldigt lönsamt att flytta gamla tjänstepensioner så det här är absolut något vi tycker att du som läser ska fundera på. När du funderar på att flytta en gammal tjänstepension så är det i huvudsak tre saker som spelar roll för om det är en bra idé att flyta. 

 1. Vilket fondutbud som finns
 2. Om du utöver fondavgifterna betalar en extra försäkringsavgift
 3. Vad det kostar att flytta

Vi vet att Länsförsäkringar har vår favoritfond Länsförsäkringar Global Indexnära och en del andra billiga fonder i sitt utbud och den eventuella flyttavgiften som ditt nuvarande pensionsbolag tar ut står Länsförsäkringar för. Det vi behövde kolla upp var därför punkt 1 – försäkringsavgiften.

Så svårt var det att hitta priset

Försäkringsavgiften är en avgift på själva kapitalet. Sparandet är tekniskt sett en försäkring och därför kan pensionsbolaget ta ut denna avgift utöver fondavgifterna. Vi skrev nyligen ett blogginlägg om vad försäkringsavgiften är och hur svårt det är att hitta den.

Där skrev vi bland annat:

Försäkringsavgifterna är tyvärr väldigt svåra att hitta även om du vet vad du letar efter. Även om du loggar in hos banken/försäkringsbolaget så går det nästan aldrig att hitta en procentsats i klartext någonstans. Vi tycker att det är minst sagt märkligt att det är lagligt att göra på det sättet, men så är det.

Det här exemplet visar hur svårt det kan vara. Trots noggrant letande i Länsförsäkringars erbjudande på hemsidan lyckades vi inte hitta några villkor eller något annat sätt där försäkringsavgiften framgår. Så vi började istället försöka få tag på dem på annat sätt.

 1. Vi började med att fylla i formuläret i erbjudandet med kontaktuppgifter. När ingen hade kontaktat oss på ett par dagar gick vi vidare.
 2. I chatten på Länsförsäkringars hemsida fick jag prata med en person i kundtjänsten. Hen kunde inte svara på frågan själv, men gav oss ett nummer till den avdelning som skulle kunna hjälpa oss. Alltså inte det allmänna kundtjänstnumret utan ett nummer som skulle gå till någon som kunde svara på frågan. 
 3. Vi ringde numret och kom fram nästan direkt (pluspoäng för det). Där fick vi prata med en mycket trevlig person, men vad försäkringsavgiften var kunde han inte svara på. Han erbjöd sig att ta vårt telefonnummer så att en rådgivare (dvs säljare) kunde ringa upp oss. Han frågade också efter personnummer vilket vi tyckte var lite märkligt, men vi uppgav det ändå snällt. 
 4. Kort efter samtalet fick vi mail och sms där vi uppmanades att godkänna en informationsfullmakt. En informationsfullmakt innebär att man ger Länsförsäkringar rätt att kolla vad man har för tjänstepension på andra ställen så att de kan se vad jag kan flytta. Nu är jag (Andreas) personligen inte så rädd för att ge ut en informationsfullmakt eftersom jag vet att de inte kan flytta några pengar med hjälp av den. Jag fyllde därför snällt i den, men det är ändå lite anmärkningsvärt att den person jag pratade med inte nämnde någonting alls om någon fullmakt i samtalet utan bara bad om personnummer och skickade ut en begäran om att jag skulle fylla i den. 
 5. Nu har det gått två arbetsdagar sedan telefonsamtalet och ifylld fullmakt. Någon rådgivare har fortfarande inte ringt.
 6. Till slut tog vi snabbspåret att ställa frågan till pressavdelningen som lät meddela att det beror på vilken servicegrad man väljer, men att det går att välja ett alternativ utan försäkringsavgift. 

Det var ju bra att vi kunde få hjälp via pressavdelningen, men det har också rimligtvis att göra med att vi är en etablerad aktör. I de kanaler där vi har agerat som wn privatperson har vi fortfarande inte fått svar.

Det kan bli billigt om man väljer rätt

Enligt Länsförsäkringars pressavdelning kostar en fondförsäkring – det vill säga en pension där man kan ha fonder och inte får så kallad traditionell försäkring – endera 0,55% eller 0% per år beroende på om det handlar om “Tjänstepension Friplan Rådgivning Fond” eller “Tjänstepension Friplan Självservice Fond”. Den förstnämnda kostar pengar, medan den senare är gratis.

Hur lätt det i praktiken är att välja det billiga alternativet vet vi inte. Vi vet inte heller om du hamnar i en dyr fond tills du gör ett aktivt val. Vi har fortfarande inte heller sett ett avtalsförslag så vi vet inte om det finns andra hakar. 

Är Länsförsäkringars erbjudande bra?

Baserat på det vi har lyckats få fram hittills är erbjudandet riktigt bra – om du ser till att göra rätt val överallt. Det gäller att du är noga med att: 

 1. Välja självservice-alternativet där försäkringsavgiften är 0
 2. Se till att välja fonder själv. Förslagsvis Länsförsäkringar Global Indexnära om du fortfarande jobbar och har några år kvar till pensionen.

Missar du de här punkterna är det mer tveksamt om det är en bra idé att flytta. 

Notera också att du får 3% i flyttpremie först om du har minst 750 000 kr att flytta. Har du mindre pengar är den procentuella ersättningen mindre. 

Hur får Länsförsäkringar ihop kalkylen?

Eftersom Länsförsäkringar kräver att man stannar kvar i tre år för att få del av bonusen så är det lätt att räkna ut att Länsförsäkringar skulle behöva 3/0,2=15 år på sig att tjäna tillbaka bonusen genom fondavgifter om du som kund följer våra råd och väljer fonden Länsförsäkringar Global Indexnära. Och då har vi räknat med att de får behålla hela förvaltningsavgiften vilket de knappast får eftersom de inte förvaltar fonden själva. En kund som kammar hem bonusen och sedan flyttar till ett annat bolag efter tre år skulle alltså ha bli en rejäl förlust för Länsförsäkringar. 

För att den här kalkylen ska gå ihop behöver Länsförsäkringar alltså räkna med att många kunder väljer det dyra alternativet med försäkringsavgift och/eller väljer dyra fonder. Vi vet inte hur de gör för att det ska bli så, men det kan vara bra att veta att de har ett intresse av att det blir så.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.