Nordnets sparekonom går till Söderberg & Partners

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Så har det hänt igen. En högprofilerad expert som predikat sig varm för låga fondavgifter låter sig rekryteras till fond- och försäkringsjätten Söderberg & Partners vars fonder har toppat vår lista över skitfonder tre år på rad. Den här gången är det Nordnets sparekonom Joakim Bornold som gissningsvis får bra betalt för att ändra sin syn på fondavgifter.

För något år sedan var det den kända pensionsexperten Magnus Gewert som gick samma väg. Gewert var stenhård mot provisioner och höga avgifter. Han titulerade sig länge som den “omutbara pensionsexperten”, men tyckte tydligen att en hög lön var ett skäl nog att stryka bokstaven “o” i den titeln.

Det här är egentligen inte konstigt alls. Den affärsmodell som dominerar fondbranschen och som är överlägset mest lönsam är att få in folk i dyra fonder och då finns där också mycket pengar att fresta med.

Söderbergs Proaktiv-fonder har drygt tjugo gånger högre avgift än vår nya favoritfond Avanza Global men kostar marginellt mer att förvalta. Trots att alla oberoende experter vi pratat med är rörande överens om att Söderbergs fonder inte skapar något som helst mervärde lyckas de med sin framgångsrika affärsmodell sälja dem till massvis av svenskar.

“Fonderna finns för att ta ut avgifter”, som Bornold själv uttryckte det för något år sedan i en artikel i SvD. Proaktiv-fonderna nämndes inte i artikeln, men upplägget som beskrivs är identiskt med hur Söderberg & Partners säljer Proaktiv-fonderna.  

Nu har Bornold rört sig efter pengarna. När Söderberg & Partners kan ta ut nästan en miljard kronor per år bara på sina Proaktiv-fonder är det inte konstigt att man har råd att lägga några kronor på att köpa över folk som har gjort sig ett namn inom branschen och i media. Och vi kan gå i god för att möjligheten att bli rik på att propagera för låga avgifter är ytterst begränsad.

Det återstår att se vad Bornold kommer att driva för linje i sin nya roll som han tillträder i december. Vi får se om han kommer att propagera för det förträffliga med Proaktiv-fonderna eller om han nöjer sig med att tona ned det där med att prata om avgifter en aning. På vår direkta fråga svarar Bornold följande:

Jag tror att rådgivningen är i samma förändring som redan skett i aktiemäkleriet. Jag har aldrig duckat för en utmaning även om den är tuff. Jag vill vara med att driva den förändringen.

Hans åsikt om Proaktiv-fonderna får vi vänta med tills i december.

För den som undrar har vi själva ännu inte fått något erbjudande från Söderberg & Partners. Kanske är vi inte tillräckligt kända än eller så verkar det bara för jobbigt att rensa bort alla våra artiklar där fonderna sågas.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.