Nu passar vi vidare konsumentpriset Blåslampan

Blogg


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


För ett år sedan vann vi det finaste av priser man kan få som företag: konsumentpriset Blåslampan. Som bonus fick vi i år vara med i juryn för att utse det här årets vinnare: Facebook-gruppen Tågsemester. Grattis!

Sveriges enda konsumentpris

Som förespråkare av konsumentskydd inom finansbranschen är vi ganska partiska, men vi säger det ändå: konsumentfrågor är jätteviktiga! Företag har ofta ett stort försprång gällande regler och branschkunskaper som gör att konsumenterna blir bortfintade på mängder med sätt. Därför är det oerhört viktigt att vi har myndigheter som Konsumentverket och deras tjänst Hallå Konsument som ger oberoende vägledning i konsumentfrågor. En annan organisation är Sveriges Konsumenter, en ideell förening som värnar om konsumenternas makt genom lobbying och verktyg för att handla säkrare. En del av verksamheten består av tidningen Råd & Rön som ger handfasta råd och produkttester, helt fritt från reklam. Tillsammans ger de ut konsumentpristet Blåslampan. Syftet är att belöna och uppmärksamma viktiga insatser inom konsumentområdet och inspirera fler till att verka för konsumenternas bästa.

Vad har Blåslampan betytt för oss?

När vi vann Blåslampan förra året blev vi inbjudna till programmet Sveriges Radio Plånboken. Spännande och nervöst att prata om vår egen förträfflighet i direktsändning! Trots att mobilen var satt på ljudlös var det stundtals svårt att koncentrera sig. Det ringde oavbrutet från lyssnare som lämnade meddelanden på telefonsvararen om att “jag är så trött på min bank, äntligen kommer några som talar klarspråk och inte luras”. Det blev nästan ett heltidsjobb i en månad att träffa och hjälpa alla som hörde av sig med frågor. Än idag, ett år senare har vi inte lyckats beta av alla frågor som kommit in till vår Småspararjour. Så, enkelt sammanfattat har utmärkelsen Blåslampan varit den överlägset viktigaste milstolpen i Småspararguidens historia.

Att vara med i juryn

En trevlig tradition är att fjolårsvinnarna bjuds in till att vara med i juryn året efter. Tidigare i höstas samlades vi åtta personer hos föreningen för att gå igenom alla nomineringar som kommit in. Med i juryn var också Sverker Olofsson, legenden från SVT-programmet Plus. Efter de omedelbara känslorna av starstruckness lagt sig kunde jag fokusera på uppgiften och resonera fram med de övriga vilka bidrag som bästa passade in på prisets syfte. Inte helt lätt, men vi har en vinnare…

Årets vinnare

Årets vinnare blev Susanna Elfors och Facebook-gruppen Tågsemester med den här motiveringen:

Facebookgruppen Tågsemester fyller en viktig funktion som idag saknas för den konsument som vill välja tåget som färdmedel ut i världen. I tider då flygandet måste minska är tåget ett självklart val och Tågsemesters över 25 000 medlemmar ger såväl inspiration som blixtsnabba råd. Gruppen kan lika enkelt ta dig igenom den ogenomträngliga djungel det kan vara att hitta rätt biljetter för en europasemester, som att hjälpa dig om du är strandad i Düsseldorf eller missade tåganslutningen i Degerfors. Susanna Elfors kan mycket väl genom sitt initiativ skapat världens mest dynamiska kundtjänst. För konsumenter och av konsumenter – lustfyllt, hållbart och konsumentvänligt i kvadrat.

De fyra finalisterna och deras motiveringen finns att läsa här.

Råd & Rön, en bra tidning

Eftersom vi fått pris av tidningen finns det viss risk att vi är partiska här, men vi skriver det ändå. Råd & Rön är en riktigt bra tidning med ärliga och oberoende tester. Och det tål att upprepas: fritt från reklam och intressekonflikter! Testa en prenumeration om du inte redan gjort det eller ge bort i julklapp!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.