Vad är en indexfond?

Blogg


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Indexfond är ett begrepp som vi och en massa andra finansnördar gillar att slänga oss med. Här kommer den korta och enkla förklaringen till vad en indexfond är och varför det är så bra.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som ser till att köpa aktier efter hur stora företagen är. Det betyder att en indexfond alltid går ungefär som börsen i genomsnitt – varken bättre eller sämre. Vilken börs den går som beror på vilken börs – eller rättare sagt vilket index – den följer.

Indexfonder är bra för att de är billiga

Det som gör indexfonder så bra är att de oftast är billiga. Att de följer index exakt är inte så viktigt – om fonden råkar ha lite mer av någon aktie och lite mindre av någon annan är det varken bra eller dåligt.

Däremot är alternativet till indexfonder att ett gäng finansnissar jobbar heltid med att försöka gissa vilka aktier som kommer gå bättre än andra. Det är du som fondägare som betalar deras löner – och de jobbar inte direkt gratis.

Kan inte finansnissarna välja ut de bästa aktierna då?

Svaret är nej – det kan de inte.

  • För det första så står proffsen för en stor majoritet av all handel på världens börser. Eftersom börsen i genomsnitt går som börsen betyder det att för varje proffs som lyckas finns det ett annat proffs som misslyckas.
  • Och det går inte heller att titta på vilket proffs som har lyckats historiskt. Forskning visar att fonder som har gått bra de senaste tre åren inte går ett dugg bättre i framtiden än fonder som har gått dåligt de senaste tre åren. Endera har de bra fonderna bara haft tur eller så har de hittat något smart som funkade ett tag, men det betyder inte att det funkar i framtiden.

För dig som endera är finansnörd själv eller bara har ovanligt stort tålamod i att sätta dig in i tråkiga saker har vi sammanställt en massa argument och forskning i ett längre blogginlägg om varför man ska ha indexfonder.

För dig som tycker att det räcker så här hittar du de bästa och billigaste fonderna hos din bank i vår fondguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.