Är det värt att Amortera extra för att få bolån hos Avanza?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har fått möjlighet att ansöka om Bolån+ genom Avanza. Då sänks min rörliga ränta från 1,44 % till 1,29 % (Småspararguidens anmärkning: nu 1,09%). Dock kräver de en belåning på max 60 %, vilket gör att jag skulle behöva amortera mellanskillnaden (150 000 kr).

Ni rekommenderar en ganska hög belåningsgrad för att aktier ger bättre avkastning än amortering i snitt. Är den förväntade avkastningen på aktier så hög att det är värt att ha en högre ränta i det här fallet?

Alternativet mot amortering är att låta pengarna ligga kvar i er favoritaktiefond. Jag sparar på lång sikt och är inte rädd för risk.

En kommentar nämnde att “en stor skillnad med Stabelos lån är att löptiden är endast 10 år”. Är det något att oroa sig över?

SVAR: Hej och tack för din fråga. Vi har varit så långsamma med att svara att Avanza har hunnit sänka räntan till 1,09%. Så nu är frågan ännu mer relevant.

Som vi tidigare har skrivit om är vår bild att Avanzas/Stabelos bolån är ett bra alternativ. Enligt Stabelo själva är deras löptid 30 år vilket bör vara tillräckligt för de flesta.Vi har inte läst deras lånevillkor, men till skillnad från tex Enkla ser vi inte att det är någon väsentlig skillnad mot att ha lånet hos en storbank. Förutom räntan förstås.

Så frågan för dig blir helt enkelt att väga avkastningar mot varandra. När det gäller aktiefonder brukar vi räkna på 6% real* årlig avkastning. Det varierar väldigt mycket från år till år, men över lång tid kan man räkna med något i den storleksordningen. Det är så klart inte så lätt att veta hur framtiden ser ut och vissa räknar med 5% och andra med 7%, men de flesta analytiker brukar ligga någonstans i det intervallet.

Det innebär alltså att du missar 6% av 150 000 kr = 9 000 kr/år i förväntad real avkastning på att amortera av den biten.

Om vi räknar med Avanzas/Stabelos nuvarande ränta på 1,09% blir skillnaden mellan lånen 1,44% – 1,09% = 0,35%. Det är den “avkastning” du får på att kunna byta bolån. Hur mycket du sparar på lägre bolån beror på hur mycket bolån du har kvar och det framgår inte av din fråga. Har du 1 miljon kronor kvar på lånet efter amorteringen sparar du 3,500 kr/år på den lägre räntan. Om du är helt riskneutral behöver du ha ca 2,6 mkr kvar av lånet efter amorteringen för att det ska löna sig att amortera och byta bolån.

Nu är det väl få som är helt neutrala inför risk så det är mycket möjligt att det är värt att göra även vid lite lägre lånebelopp. Själv är jag ganska risktagande jämfört med många, men föredrar ändå säkra pengar före osäkra så jag skulle nog ha gjort detta redan vid lån på 1,5 mkr.

 

* Real betyder att man har justerad för inflationen. Om inflationen är 2% betyder det exempelvis en nominell (det du ser) avkastning på 8%

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.