Att ha flera globala indexfonder

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej Småspararjouren, kul att ni finns!

Ålder: 31, Civilstatus: Sambo

Jag går och funderar på hur man jämför globala indexfonder eftersom jag försöker bygga en smart pensionsportfölj. Jag tittar företrädelsevis på globala indexfonder – och har jämfört ett antal alternativ. Av de globala fonderna med låga avgifter (0,2 % max) finns det ett antal alternativ som verkar bra.

Så till mina frågor:

– Finns det någon anledning att välja långa och korta räntefonder på så lång sikt? En gammal sanning som jag hört är att man ska välja så stor andel räntefonder som man är gammal. Men forskningen verkar inte ge stöd åt det påståendet.

– Om man istället utgår ifrån att man ska bygga en portfölj med olika indexfonder undrar jag hur man ska resonera. Mitt intryck (hittills) är att de globala indexfonderna många gånger ser rätt så lika ut. De är spridda mellan branscher, visar hyfsat lika resultat och har en ganska liknande global spridning (med tyngdpunkt på Nordamerika). Skulle ni säga att man ändå ska bygga en portfölj av olika globala indexfonder/regionala indexfonder? Jag har tänkt blanda upp lite med Asien (10 %), men tänker att det är smart att inte exponera sig för mycket åt en region.

Tack för svar!

SVAR: Hej! Tack för en bra fråga. Det märks att du är intresserad, har tänkt till ordentligt och kommit fram till bra saker:). Du har bra frågor som vi själva har tänkt och läst en hel del om, men till slut kom vi ändå fram till att svaren är enkla.

  1. Det finns ingen anledning att ha räntefonder i pensionsportfölj när man är så ung. Om du orkar läsa på ännu mer så har vi skrivit ett ovanligt långt blogginlägg där vi går igenom forskningsläget och kommer fram till den ståndpunkten.
  2. Det finns ingen anledning att ha flera globala fonder. Som du mycket riktigt påpekar blir det ungefär samma innehav ändå. Vi har skrivit en lite längre text om frågan här.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.