Hjälp! Min gamla mamma har Nordea Stratega-fonder

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Min 88-åriga mor sålde under 2019 av sina aktier men har efter rådgivning från Nordea ca 600 000 sek fördelat mellan Nordea Stratega 50 och 70. Jag har tyvärr ingen egen erfarenhet av aktier/fonder men nånting säger mig att detta kanske inte är det bästa alternativet utan jag vill föreslå “pengar på banken” istället men vill inte råda henne då jag inte har någon kunskap. Vad anser ni är bäst?

SVAR: Du har helt rätt. Nordea Stratega ska hon absolut undvika och ett vanligt sparkonto (pengar på banken) är antagligen ett bra alternativ för någon som är så gammal.

De flesta storbanker har dyra och dåliga blandfonder som de säljer på kunder som inte förstår bättre – vilket är de allra flesta. Att de blandar aktier och räntefonder är i sig inget problem om det är en lagom blandning, men problemet är att de tar väldigt bra betalt för de här fonderna. Nordea är lite extra bra på den här införsäljningen vilket gav dem en andraplats på vår senaste lista över branschens värsta skitprodukter.

Vad din mamma ska göra av pengarna beror på vad hon har för sparhorisont. Sparkonto är det säkraste och bästa alternativet om man ska ha pengar ganska snart. På lång sikt är däremot aktiefonder överlägset på alla sätt och vis. Vi brukar rekommendera att ha alla sina pengar i aktier om man har en sparhorisont på över 10 år.

Om hon vill behålla den fördelning hon har idag så ska hon ha mellan 50% och 70% aktier. Siffrorna i Nordea Strategas fondnamn beskriver nämligen andelen aktier som de investerar i. I så fall rekommenderar vi att lägga knappt hälften av pengarna på sparkonto. Den andra hälften rekommenderar vi att placera i en billig global aktiefond. Hos Nordea är den billigaste globala aktiefonden just nu Nordea Global Passiv (se vår fondguide) som kostar 0,40% per år. Orkar ni ha en bank till finns Avanza Global som bara kostar 0,10% per år och i övrigt är ungefär samma sak.

Givet din mammas ålder tänker vi att hon antagligen ska ha pengarna för att dryga ut sin pension de sista åren i livet samt som en buffert om det händer något oförutsett där pengar kan vara en hjälp. I så fall skulle vi rekommendera betydligt större andel sparkonto. Möjligtvis kan hon stoppa en mindre del av pengarna där och tänka att det är till för ifall hon fortfarande lever om tio år, men det behöver inte heller vara fel att ha allt på sparkonto.

Om din mamma däremot inte tänker att hon faktiskt kommer att använda pengarna själv utan att de i förlängningen kommer att ärvas av dig och eventuella andra arvingar blir rådet annorlunda. Då blir tidsperspektiven betydligt längre och det är bra att ha allt eller en stor del av pengarna i aktiefonder.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.