Hur får jag mina pengar att växa snabbare?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Behöver pengar för att bygga till ett rum i huset då min man blev sjuk och inte kan gå i trappor längre. Har pengar som bara ligger på sparkonto utan ränta och vill se till så att de växer med hjälp av någon fond eller annat smart sparande.

SVAR: Tyvärr har vi nog inga magiska knep här. Vi gissar från din beskrivning av situationen att det här inte är något du vill göra om 10 år utan så snart som möjligt och då är det just sparkonto vi rekommenderar. Det finns några knep du kan ta till för att hitta ett sparkonto med viss ränta, men kommer du upp i 1% ska du vara nöjd och det räcker inte ens för att hålla jämna steg med inflationen.

För att få bättre avkastning än så behöver du vara beredd på att du mycket väl kan förlora pengar istället. Aktier/aktiefonder är fantastiskt på 10 års sikt, men på ett års sikt kan du nästan lika gärna hamna på minus. Det kan möjligtvis vara värt att chansa, men då ska du veta att du gör just det.

Nu vet vi inte hur mycket pengar du har och hur mycket pengar du behöver, men det tråkiga svaret är att om du vill göra detta inom ett par år behöver du endera spara ihop pengarna eller låna till det.

Alternativet är att stoppa pengarna i aktiefonder. Då kan du räkna med att de växer på lång sikt och det finns en chans att de växer snabbare, men också en risk att du ligger på minus efter ett par år.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.