Länsförsäkringar Global Index finns hos de flesta banker

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Ni rekommenderar Länsförsäkringar Global Index. I samband med det verkar ni rekommendera (?) att ha fonden och öppna ISK hos Avanza. Varför det? Såvitt jag erfar går det lika bra att göra detsamma hos SEB. Har inte hittat några extra kostnader. Verkar vara väldigt lätt (inga särskilda krav) att öppna dessa konton hos SEB.

SVAR: Du har helt rätt i att det inte spelar någon roll var du äger fonden. Det centrala i våra råd är att äga Länsförsäkringar global index, eller en lika billig global aktiefond, och att göra det i ett ISK. Vilken bank du gör det genom handlar om vad som är smidigt för dig. Rent ekonomiskt spelar det ingen roll. 

De flesta traditionella banker har numera Länsförsäkringar Global Index. Swedbank har Swedbank Robur Access Global som i praktiken är samma innehåll till samma pris och därför är precis lika bra. Däremot är det ibland lite svårt att hitta de billiga fonderna. Handelsbanken säljer bara sina egna fonder i appen så du behöver gå via datorn för att hitta Länsförsäkringar Global Index. SEB trixar en del med sin fondlista för att göra det svårare att hitta billiga fonder från andra förvaltare. Och så vidare. 

Att vi ibland har nämnt Avanza och/eller Nordnet beror delvis på ovanstående. I äldre artiklar kan det också bero på att det för några år sedan var en annan situation då de flesta traditionella banker inte alls erbjöd Länsförsäkringar Global Index eller en lika billig globalfond. 

Vill du se vilken som är den billigaste globala aktiefonden hos respektive bank – och därmed indirekt även vilka banker som erbjuder Länsförsäkringar Global Indexnära – kan du titta i vår Fondguide

Om du som läser det här undrar varför vi rekommenderar en billig global aktiefond är svaret:

  1. Om du sparar på lång sikt är aktiemarknaden det bästa stället att ha pengarna på.
  2. Forskningen visar att billiga fonder oftast är bäst.
  3. Du får bättre riskspridning med en globalfond än med exempelvis en Sverigefond.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.