Därför är vi inte förtjusta i utdelande aktier

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej Småspararguiden,

Jag är en 35-årig man som älskar det ni gör och har även läst er bok. Jag levde mitt tidiga vuxenliv i hyresrätt och utan sparande men däremot aldrig något lån. Inför mitt första bostadsköp som jag gjorde som 29-åring hade jag köpt aktier i Ericsson som på ren tur var värd mer när jag behövde pengarna och därför hade kontantinsatsen till min första lägenhet.

Sedan dess har jag funderat mer och mer kring sparande. Vad sparar jag till? Hur mycket ska jag spara? Hur ska jag spara?

Jag insåg min begränsning på aktiemarknaden ganska tidigt och när jag som helt novis köpte mina första aktier och förstod hur börsen fungerade så insåg jag att riskspridning och långsiktighet är den enda vägen för mig, varför jag skarpt gillar er rådgivning om en Global aktiefond med låg avgift.

I dagsläget har jag en belåningsgrad på lägenheten om 68,85% som jag amorterar 1% på. I övrigt har jag cirka 400 tkr på ett ISK där jag har 15 olika svenska aktier, 120 tkr på en KF där jag har 5 olika utländska aktier och cirka 250 tkr på ett sparkonto på Avanza med 3,25% rörlig ränta.

Jag skulle gärna höra era åsikter rent allmänt kring min ekonomi, om ni skulle göra något annorlunda för att maximera sparandet.

Min raka fråga gäller dock den globala indexfonden kontra direktägande i aktier. Om jag sparar i aktier och i framtiden har ett innehav om 5 mkr så kan endast utdelningen av de aktier jag äger ge mig ett väl gott tillskott på ålderns höst eller rent av häjlpa min försörjning. Motsatsen om jag har 5 mkr i en global indexfond så får jag ju aldrig tillgång till likvida medel om inte jag säljer av fondandelar och minskar mitt innehav.

Här slår jag knut på mig själv och förstår inte hur en global indexfond i så fall skulle vara bättre. Jag utgår från att ni har haft det med i beräkningarna när ni anser att det är bästa sparformen, och skulle gärna höra hur ni resonerar kring avsaknaden av likvida medel i form av utdelning när man investerar i en global indexfond.

SVAR: 

Hej, tack för pepp och för en intressant fråga!

Vårt korta svar är att det rent rationellt inte spelar någon större roll om du får utdelning i kontanter eller om utdelningen först går till fonden och du behöver sälja fondandelar för att få kontanter. I steg 1 är du lika rik i båda fallen.

Rent praktiskt tycker vi att det oftast blir enklare att ha fonder som återinvesterar utdelningarna åt dig. Det är också enklare att äga fonder än enskilda aktier av andra anledningar. 

Vårt stora argument för en global indexfond är att du får klart lägre risk än om du äger 20 enskilda aktier med stor övervikt på Sverige.

Utdelning är källan till aktiers värde

Aktiemarknaden i allmänhet och fonder i synnerhet är så abstrakta att det är lätt att tappa bort vad det egentligen handlar om. Grunden för aktiemarknaden är att det finns företag som tjänar pengar. Anledningen till att en aktie är värd någonting är att företaget tjänar pengar nu och/eller att det finns en chans att det tjänar pengar i framtiden. Förr eller senare är det meningen att företaget ska dela ut pengar till aktieägarna vilket kallas just utdelning. 

När det pratas aktier pratas det mest om att aktier går upp eller ner i värde, men aktiernas värde är bara en summering* av framtida förväntade utdelningar. 

Utdelning blir kontanter eller nya fondandelar

Om man gör som du, och direktäger aktier, ramlar utdelningarna in som kontanter på ditt ISK-konto. 

Om man gör som jag och istället äger en fond går utdelningen till fonden som använder den till att köpa nya aktier åt dig. 

Om jag skulle äga en fond och du skulle äga alla aktier i fonden till samma proportioner som fonden gör skulle du och jag vara lika rika dagen efter utdelningen**. Skillnaden är att jag fortfarande har alla mina pengar på börsen medan du har en del i kontanter. 

Det är alltså inte så att jag som äger fonder går miste om några utdelningar. Det är bara att jag inte märker av dem på samma sätt eftersom de går in i mitt fondvärde. 

Dag 2 skulle jag vara rikare om börsen går upp och du skulle vara rikare om börsen går ner eftersom jag då har alla mina pengar i aktiemarknaden medan du har en liten del i kontanter. 

För- och nackdelar med att få utdelningen i kontanter

Är man en homo economicus – det vill säga en nationalekonomisk fantasi om en ekonomiskt helt rationell människa – så vill man hela tiden ha ett sparande som är optimalt utifrån sin sparprofil till så liten ansträngning och kostnad som möjligt. 

Vi rekommenderar framförallt aktier och aktiefonder för långsiktigt sparande. Om du till exempel sparar till pensionen har du 30-40 år kvar tills du ens ska börja använda pengarna. Då är vårt råd att ha alla pengarna i aktiemarknaden. Får du utdelningen i kontanter behöver du alltså hela tiden gå in på ditt ISK-konto och köpa nya aktier. Det är dels krångligt och dels får du antagligen betala mycket högre courtage än vad fonden hade fått. 

När du väl går i pension och börjar ta ut pengar från kontot är det kanske inte lika självklart längre. Dock är det inte heller så svårt att sälja fondandelar en gång i månaden. Det är inte särskilt mycket svårare än att flytta pengar från ett sparkonto. 

Fördelen med ditt upplägg är att det kan kännas psykologiskt enklare att använda utdelade pengar än att sälja fondinnehav. Särskilt i tider när börsen går ner. 

Med ditt upplägg får du också en något tydligare koppling till hur pengarna skapas. Det är inte en ekonomisk fördel, men det kan så klart vara roligt att följa hur företagen går och hur mycket de väljer att dela ut.

Du får lägre risk med en global fond

Först ska vi slå fast att vi tycker att ditt upplägg är bättre än de flesta. Klarar du av att sitta still i båten och inte köpa och sälja dina aktier betalar du inte så farligt mycket i courtage och även en billig global indexfond har ju viss avgift. Kostnadsmässigt klarar du dig därför bra och den förväntade avkastningen är nog varken bättre eller sämre på förhand.

Anledningen till att vi rekommenderar en billig global aktiefond är att risken blir lägre. Dels får du bättre riskspridning med fler bolag och utan övervikt på Sverige. Dels är mycket av din ekonomi i övrigt som exempelvis din löneutveckling, värdeutvecklingen på din bostad och din inkomstpension beroende av svensk ekonomi. Vi tycker att det är en anledning att välja en global aktiefond när du har möjligheten. Vill du eller någon annan nörda har vi också skrivit om varför vi inte tycker att valutarisken är skäl nog att välja en sverigefond.

Tycker du att det är viktigt att få utdelning i kontanter finns det också utdelande fonder och ETF:er där du får pengar i kontanter istället för att utdelningen återinvesteras. Det är mindre vanligt och vi har inga rekommendationer att ge på rak arm, men gör du lite jobb kan du absolut hitta en bred aktieexponering som inte kostar skjortan.

Aktieandel beror på dina omständigheter

Angående din ekonomi i övrigt kan vi säga att du har en god och stabil ekonomi. 

  1. Du har en del pengar på sparkonto vilket gör att du har en buffert om något skiter sig.
  2. Du har sett till att ha sparkontopengarna på ett ställe där du får en bra ränta.
  3. Du har gjort ett bra val när det gäller aktieplaceringar, även om vi som sagt var föredrar en billig global aktiefond.
  4. Du har en belåningsgrad som vi tycker är ganska lagom. Vi brukar rekommendera någonstans mellan 50 och 75%. Har du för hög belåningsgrad får du problem om du behöver flytta samtidigt som bostaden sjunker i värde. Har du för låg belåningsgrad låser du in onödigt mycket pengar och på riktigt lång sikt får du också antagligen sämre avkastning än på börsen.

Den svåra frågan är om du har lagom mycket pengar på sparkonto respektive på aktiemarknaden. Det har att göra med saker som:

  1. Hur stora utgifter du tror att du kommer att ha när de närmaste tio åren som du inte klarar med lönen. Framförallt om du ska göra några stora saker som att köpa ett dyrare boende, helrenovera köket eller köpa en ny bil.
  2. Hur stora månadskostnader du har
  3. Hur bra försäkringsskydd du har för arbetslöshet och långtidssjukskrivning 
  4. Dina personliga riskpreferenser (även om vi tycker att de andra faktorerna är viktigare)

Det här kan vi inte ge råd om via läsarfrågor. Vi gissar att du har gjort en bra avvägning, men vill du ha mer hjälp där behöver du prata med en riktig rådgivare. Småspararguiden.se säljer inte längre rådgivning, men vi listar vettiga oberoende rådgivare här. För transparensens skull vill vi upplysa om att ett av de bolagen drivs av personer som också är engagerade här på Småspararguiden.se.


* En summa beräknad med en så kallad diskonteringsränta som gör utdelningar i framtiden mindre värda än samma utdelning idag.

** Då har jag räknat bort transaktionskostnader. Det vill säga kostnader för att köpa nya aktier för utdelningspengarna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.