SEB Aktiesparfond – verkligen ingen toppenplacering

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: För många år sedan skaffade jag ett pensionssparande hos SEB. Jag puttade in pengar varje månad under ganska många år, tills en dag det avdrag som man fick göra för pensionssparande togs bort. Sen glömde jag bort det. När jag nu börjat intressera mig mer för både min pension och fonder/aktier så kom jag på det där gamla sparandet. Det visar sig att jag har över 100 000:- i hos SEB i fonden “SEB Aktiesparfond”, som inte verkar vara ngn toppenplacering direkt. Jag får ju inte ta ut pengarna hur som helst, men tänkte att jag i alla fall kunde flytta hela (eller dela upp) summan till något bättre befintligt alternativ hos SEB. Finns det något sådant, eller ska jag försöka flytta allt till en annan bank? Rådgivaren på banken sa att det kunde jag göra men att jag i så fall fick kontakta skatteverket (?) för att få tillåtelse. Det hela lät allt för jobbigt. Tacksam för råd

SVAR: Det här är en väldigt vanlig historia. Man startar något sparande, pratar med banken och stoppar in en hel del pengar, men man har roligare saker för sig än att sätta sig in i sakerna i detalj. När man sedan tar tag i saken visar det sig att pengarna ligger i en dyr och dålig fond.

I ditt fall är det bra att du har upptäckt detta nu och gör någonting åt det. Du har helt rätt i att SEB Aktiesparfond är allt annat än en toppenplacering. Den kostar 1,4% i årlig avgift vilket är mångdubbelt mer än den skulle behöva kosta. Och du får absolut inget mervärde alls för de pengarna.

I SEB:s fondutbud rekommenderar vi SEB Euroland Gratis Lux (ibland kallad SEB Euroland Free of Management Fee – Lux på SEB:s hemsida) i vår Fondguide. Den är gratis och därför bäst. Tyvärr går den dock inte alltid att välja i pensionssparande så det är inte säkert att den är valbar för dig.

Det är inte heller alldeles enkelt att hitta den vilket kan hänga ihop med att SEB inte tjänar några pengar på den. För att leta fram den kan du välja kategorin “Aktiefonder Index” i SEB:s fondlista och titta igenom hela listan. Att sortera på avgifter funkar tyvärr inte eftersom avgiftskolumnen är tom för den fonden så den hamnar aldrig högst upp.

Kommer du inte åt SEB Euroland Gratis Lux rekommenderar vi istället att sätta hälften av pengarna i SEB Europa Indexfond EUR Lux och hälften i SEB USA Indexfond USD Lux som båda kostar 0.25%.

Vill du gärna ha en fond som jobbar hårdare med hållbarhet kan SEB Etisk Global Index USD vara ett bra alternativ. Den kostar 0,40% vilket fortfarande är väldigt mycket bättre än 1,4% som din nuvarande fond. Är du intresserad av hållbarhet kan det dock vara bra att läsa vad vi skriver om hållbarhet först. Det är nämligen inte helt enkelt vad man menar med hållbarhet.

Vi har aldrig hört talas om att Skatteverket skulle ha någon synpunkt på din rätt att flytta ditt pensionssparande. Det borde inte vara några problem för dig att göra det och det är förmodligen en bra affär eftersom storbanker som SEB tar saftigt betalt för den här typen av sparande på c:a 1000 kr per år, utöver avgiften för fonderna. Vi föreslår i allmänhet att flytta till Avanza. Du kan läsa mer om hur det går till på denna länk.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.