Förslaget om tak för flyttavgifterna nu spikat

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Konsumenternas väntan är över! Idag kom till slut beskedet från regeringen om hur förslaget för de kraftigt sänkta flyttavgifterna skall se ut. Har du dyrt pensionssparande ska du vara beredd 1:a april. För många finns det betydande pensionskronor att tjäna. 

Idag spikades förslaget om tak på flyttavgifterna

Regeringen spikade idag förslaget om flyttavgifter för försäkringssparande inom depå och fond som det tidigare lagts fram, med den lilla justeringen att flytta fram ikraftträdandet tre månader till 1 april 2021. Såhär kommenterade vi det i branschtidningen Pensionsnyheterna:

Det är en fantastiskt nyhet för konsumenterna att de oskäligt höga och krångliga flyttavgifterna nu får ett rimligt och enkelt tak. Att ikraftträdandet skjuts framåt är lite synd och innebär ju att ytterligare kapitalavgifter hinner debiteras innan spararna kan lämna sina dyrare pensionsbolag. Eftersom förslaget varit känt för branschen länge och ändringen bara innebär en betydligt enklare prismodell kan man ju undra varför det skall behövas månader av förberedelser.

Vad innebär det för dig som konsument?

Du som har:

  • en ej kollektivavtalad tjänstepension från en tidigare arbetsgivare eller har tecknat en pensions- eller kapitalförsäkring privat
  • som inte är traditionellt förvaltad
  • som tecknats efter juni 2007
  • som vill flytta

kommer från april 2021 inte behöva betala mer än 600 kronor för det (priset stiger med index år för år). Tidigare har det kunnat kosta så mycket som 5% av det förvaltade kapitalet. Det finns alltså anledning för många att invänta april innan man utför flyttar pensionsförsäkringar eller återköper (avslutar) kapitalförsäkringar.

Detta har hänt i frågan

Vi väntar fortfarande på frågan om uppluckrad flytträtt

Den lagstadgade flytträtten kom först i juli 2007. Sparande som är äldre än så kan alltså vara belagt med flyttförbud. Finansdepartementet undersöker sedan tidigare om det är läge att slå till med retroaktiv lagstiftning genom att låta Finansinspektionen kartlägga konsekvenserna. Vi ser fram emot slutsatserna senast 30 november.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.