Topp 5 värsta skitfonderna 2017

Blogg

För ett år sedan publicerade vi inlägget Topp 5 värsta skitprodukterna på finansmarknaden som hjälpt tusentals konsumenter att undvika branschens fula fiskar. Eftersom intresset för fonder är rekordstort och nya skitfonder dyker upp hela tiden har vi tagit oss an uppdraget att hålla våra läsare uppdaterade. Här kommer årets uppdaterade skitlista.

Plats 1: Söderberg & Partners Proaktiv-fonder

Fjolårets värsta skojare behåller sin förstaplats. Fonderna som tidigare hette Trygghet 75, Trygghet 80 o.s.v. tvingades av Konsumentverket att byta namn på grund av att de inte är trygga. Det nya namnet Proaktiv infördes därför nyligen i smyg. Trots kritik från medier och myndigheter som Svenska Dagbladet, Finansinspektion och Konsumentverket är det mängder av svenskar som sparar häpnadsväckande 55 miljarder dessa fonder. Fonderna har allt det som gjorde oss upprörda nog att starta Småspararguiden.

 1. Skyhöga avgifter. Just nu är den årliga avgiften 2,36%. På 20 år innebär det att Söderberg & Partners har tagit hälften av värdeökningen. Samma typ av fonder går att få för avgifter mellan 0,20-0,40% beroende på vilken bank du har. Du hittar fonderna via vår Fondguide.
 2. Säljs med fina ord. De säljs in med en blandning av lugnande ord som “proaktiv” och fina buzz words från finansbranschen. Vad “proaktiv” innebär konkret är fortfarande en gåta för oss.
 3. De är medvetet tillkrånglade för att det ska vara svårt för någon som inte jobbar med finans att förstå hur de faktiskt funkar – läs själv om du vill försöka – och ännu mer omöjligt att förstå om detta är smart. (Tips – det är det inte!)
 4. Låg andel aktier för unga. Den Proaktivfond som har högst andel aktier – Proaktiv 75 – har just nu ca 90% aktier men har varit så lågt som 60%. Det kan vara vettigt för folk i 60-årsåldern men inte för unga personer med långt kvar till pension. Trots det säljs den till människor i 30-årsåldern.
 5. Säljs genom intressekonflikter. Samtidigt som Söderberg & Partners vill tjäna pengar på sina fonder så ger deras säljare “råd” till tusentals svenskar via arbetsgivarnas tjänstepensionsavtal. I princip alla kunder som sparar i Söderbergs fonder har alltså blivit ditlurade av Söderbergs egna säljare som titulerar sig “rådgivare”.

Plats 2: Max Matthiessens Navigera-fonder

Max Matthiessen är som en lillebror till Söderberg & Partners. Samma unkna affärsmodell och samma dyra fonder men bara i liten mindre skala. Här ligger ungefär 30 miljarder kronor i fonder som kostar 10 ggr mer än normalt. 600 Mkr går till onödiga avgifter varje år.

Plats 3: Ålandsbankens Premium-fonder

Ålandsbanken har länge varit en liten bank utanför rampljuset som nyligen visade prov på uruselt omdöme genom att göra en deal med skojarna i pensionsbolaget Allra. Affären innebär att alla kunder som blivit blåsta av Allra skickas till Ålandsbankens egna skitfonder istället för att hamna i trygga händer i statliga AP7 Såfa. Ålandsbanken vägrar svara på hur mycket pengar de betalat för detta men en vild gissning är 2-siffriga miljonbelopp. För ändamålet har Ålandsbanken hastigt tagit fram en fond som visserligen är liiite billigare än Allras fonder men fortfarande 3-4 ggr dyrare än normalt.

Plats 4: Movestic Bear 2.0

Det finns bara en sak som är dummare än skyhöga avgifter i pensionssparande: bear-fonder. Ordet bear syftar på björndjuret och är motpolen till finansbranschens ikon tjuren. Det som kännetecknar en bear-fond är att investeringarna i aktier är vända upp och ned. När börsen går upp så förlorar du pengar och när börsen går ned så tjänar du pengar. Eftersom börsen enligt både teori och historik på lång sikt går upp så är det här givetvis bara intressant för extrem spekulation, något som absolut inte skall göras på lång sikt! Att en och annan aktiespelare med för stort ego och för mycket pengar ägnar sig åt sådant må vara hänt, men det är verkligen inget för småsparare och att den här fonden finns i Premiepensionen är direkt oansvarigt av Movestic.

Plats 5: Solidar

Solidar tillhör gänget som en gång i tiden hårdsatsade på telefonförsäljning till premiepensionssparare. De har gjort sällskap med aktörer som Falcon Funds och Allra i det hänseendet. Ovanpå det har de också samarbetat med Allra genom ett bolag på Malta vars enda rimliga uppgift varit att mjölka spararna på pengar på samma sätt som Allra gjort med sitt bolag i Dubai. Vår spaning är att Solidar snart kommer hamna i blåsväder eftersom de ligger under Finansinspektionens lupp.

Vad gör du om du har någon av dessa produkter?

För det första finns det ingen anledning att gråta över spilld mjölk. För att genomskåda “rådgivarnas” säljknep behöver du i princip ha pensionsfrågor som yrke.

För det andra ska du förstås byta till något bättre. Om du vill ha hjälp av oss har vi en gratis Sparguide för privat sparande, vi tipsar om de billigaste aktiefonderna i vår Fondguide och svarar på frågor gratis i vår Småspararjour. Om du vill ha en second opinion på ditt pensionssparande erbjuder vi en betaltjänst som ger dig Pensionsräddning och du är förstås också välkommen att träffa oss för Finansterapi.

Det går förstås också bra att anlita någon annan oberoende rådgivare. Se bara till att de är oberoende och inte bara fristående. Om de ger gratis råd eller tar betalt i % av kapitalet ska du akta dig.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.

 • Sture Ragnehag

  Crazy rolig och upplysande video men i lösning finns en hake…Trots att halva Sveriges befolkning saknar Bank-Id så krävs det idag för att logga in på Min Pension. Inte så smart av PPM-
  Sture i Vaxholm

  • Andreas Runnemo

   Instämmer. Vi tycker också att det är tråkigt att minpension.se tog bort möjligheten att logga in med kod. Vi har dock ingen bra lösning för dem som saknar bankID, tror att en majoritet av dem som nås av vår video har det och har tyvärr lärt oss att såna här videos måste vara korta för att någon ska hinna titta på dem. Därför väljer vi ganska ofta bort att förklara saker som bara berör en minoritet även om vi egentligen vill.