Hur investera löneökningen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej,

För något år sedan bytte jag arbete och fick rejält mycket mer i lön än jag tidigare haft. Detta innebär att jag har möjlighet att spara cirka 10 000 i månaden.

Som det ser ut nu sparar jag cirka 8500 (kanske lite generöst) på ett sparkonto för konsumtion (semester, elektronik mm)

1500 stoppar jag in på avanza för mer långsiktigt sparande. Hälften på avanza zero, hälften på avanza auto 6. Min plan är att ta hälften av min årliga löneökning och lägga på det långsiktiga sparandet.

Ska jag göra någon förändring i mitt sparande tycker ni? Eller ska jag börja spara i fler olika fonder?

SVAR: Hej och grattis till löneökning och sparande!

För det långsiktiga sparandet skulle vi rekommendera att stoppa alla pengar i vår favoritfond Avanza Global.

Avanza Zero är också en jättebra fond. Vi föredrar globalfonder för riskspridningen, men det är inte den viktigaste delen av fondvalet.

Avanza Auto tycker vi är helt automatisk och helt onödig. Det finns många galnare saker på den svenska sparmarknaden så det kunde ha varit värre, men det är inte någonting vi rekommenderar.

Om du väljer en bred globalfond som Avanza Global ser vi ingen anledning att ha flera fonder.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.