Ska jag välja Pensiono eller Pensionsräddaren?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag har blivit kontaktad av tjänsten pensiono.se som ser ut att göra snarlika saker som Pensionsräddaren. Vad skiljer respektive är lika jämfört med Pensiono?

[Uppdatering: Sedan 2023-06-01 har vi sålt rådgivningsverksamheten och pensionsrapporten till Siegbahn & Partners.]

SVAR: Den här frågan är lite svår att svara på eftersom vi i viss mån är konkurrenter. Vi brukar ju vara noga med att vara oberoende men nu är vi alltså i allra högsta grad beroende :)

I stort är vår bild att följande saker skiljer:

  1. Pensiono hjälper bara till med privata penionsförsäkringar. Pensionsräddaren hanterar även sparande som ligger inom de olika kollektivavtalen samt premiepensionen.
  2. Pensiono hanterar bara fribrev, dvs sparande som inte längre fylls på aktivt genom att man jobbar. Pensionsräddaren vägleder även för aktivt sparande.
  3. Pensiono arbetar med så kallade informationsfullmakter. Med en sådan kan Pensiono sedan kontakta försäkringsbolagen för att ta reda på var kunden har sina försäkringar. Detta är ju praktiskt, men är enligt vår uppfattning bristfälligt då vissa försäkringsbolag inte är villiga att svara. Uppgifterna kan alltså bli ofullständiga. Pensionsräddaren låter användaren hämta uppgifterna på minpension.se som i princip alltid är komplett. Det blir dock några minuters jobb för användaren.
  4. Pensiono får genom sina fullmakter tillgång till detaljerad information om försäkringarna gällande villkor, avgifter och flytträtt. Pensionsräddaren har oftast dessa uppgifter men för vissa speciella försäkringar utanför kollektivavtalen får vi använda schabloner och istället hänvisa användaren till att fråga bolaget direkt om detaljerna vid behov.
  5. Pensiono fokuserar i huvudsak på att jämföra villkoren hos försäkringsbolagen och se om du ska byta bolag för att få ned kostnaderna. Pensionsräddaren ser till helheten för att hjälpa användaren få tillgång till den billigaste globala aktiefonden genom att båda utvärdera försäkringsbolagens avgifter och deras fondutbud.
  6. Pensiono hjälper dig med själva bytet. I Pensionsräddaren får du en åtgärdslista som du själv behöver utföra för att följa våra allmänna råd.
  7. Pensiono samarbetar med tre försäkringsbolag: Danica, Nordnet och Folksam. Det innebär en form av intressekonflikt eftersom de inte väger in användarens möjligheter att välja något av de andra bolagen. Pensionsräddaren har inga sådana begränsningar.
  8. Pensiono får provisioner från bolagen de samarbetar med. Detta redovisar de föredömligt och tydligt på sin hemsida. Vi tar bara betalt direkt av kunden. På så sätt eliminerar vi intressekonflikterna. 
  9. Pensionsräddaren kostar 590 kr. Pensiono har en något mer komplicerad avgiftsbild som beror på om kunden vill ha rådgivning eller inte.
    1. Rådgivningen har en separat årlig avgift i procent.
    2. Vid själva flytten utgår en premieavgift.
    3. Kontot i sig har en försäkringsavgift. Antingen i kronor per år och/eller i procent.
    4. Kunden får viss rabatt på fonderna. Värdet av detta kan variera men är mest relevant för de riktigt dyra fonderna som vi inte anser att man skall välja ändå. 

Om du har jobbat på platser med kollektivavtal hela livet kan du bara flytta pengarna till vissa utvalda bolag och flytten är, med pensionsvärldens mått mätt, relativt enkel att göra. I dessa fall kommer Pensiono inte kunna hjälpa dig.

Har du däremot jobbat mycket på bolag utan kollektivavtal som har haft sina egna pensionslösningar finns det en större risk att du betalar massa onödiga avgifter för själva kontona. För att bli av med dessa avgifter kan en tjänst som Pensiono hjälpa dig identifiera kostnader och möjligheter till flyttar bättre än Pensionsräddare kan. Det hela kokar ned till hur mycket jobb du orkar göra själv och om det är värt att betala Pensionos avgifter för det.

Vi tror själva att Pensionsräddaren har ett värde även om du använder Pensiono, men det beror förstås lite på hur mycket pension du har och var den ligger.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.