5 bästa fonderna som du kan välja i ditt orange kuvert

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Förra veckan publicerade vi listans på premiepensionens 5 värsta skitfonder. För att inte bara vara gnällspikar som skriver om allt som är dåligt kommer nu listan på de bästa fonderna.

5. Avanza Zero – För lokalpatrioten

Vi tycker att det rent ekonomiskt är bättre att välja en globalfond än en Sverigefond, men om man vill vara lokalpatriot och stödja svenskt näringsliv så får man så klart göra det. I så fall tycker vi att Avanza Zero är det bästa valet. Gratis är gott och Avanza Zero är inte sämre än andra Sverigefonder.

4. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – för dig som gillar tillväxtmarknader

Vill man ha mer tillväxtmarknader (t.ex. Kina, Indien, Brasilien, Ryssland och Sydafrika) än den lilla del som ingår i en globalfond är det inte fel. Tillväxtmarknader är lite skakigare, men det finns skäl att tro att de ska öka mer i värde än mer etablerade marknader vilket är en anledning att investera extra där. Man kan också vilja investera där för att man vill stödja den ekonomiska utvecklingen i dessa länder (vi tar inte ställning till om det hjälper eller stjälper). Den billigaste tillväxtmarknadsfonden i PPM-systemet är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära.

3. AMF Aktiefond Världen – för dig som verkligen bryr sig om hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för många av oss. Tyvärr är det inte helt enkelt att jämföra etiska fonder, men vi tycker att Morningstar har gjort det bästa försöket. Den bästa – dvs billigaste – globalfonden med 5 av 5 hållbarhetsstjärnor hos Morningstar är AMF Aktiefond Världen.

2. Länsförsäkringar Global Indexnära – för dig som inte gillar hävstång

Listans vinnare har en så kallad hävstång. Det betyder att den lånar lite pengar och köper lite extra aktier. Just nu lånar den 25 kr extra att köpa aktier för för varje hundralapp. Det här har hittills gett riktigt bra avkastning, men i en så kallad sicksackmarknad där börsen pendlar upp och ned runt en stabil nivå är det här en dålig strategi. Vill man vara lite extra försiktig kan man därför undvika listans vinnare. I så fall funkar listans 3-5 också, men vill man bara maxa pensionen är Länsförsäkringar Global Indexnära ännu bättre.

1. AP7 Såfa – för dig som vill ha mycket pension

Det här är fonden som alla som inte väljer någonting hamnar i. Det kan låta som en slasktratt, men vi tycker att den är den bästa fonden. Här förklarar vi varför AP7 Såfa är så bra.

 

Mer info om ditt orange kuvert och premiepensionen har vi samlat ihop här. Om du vill veta vilka fonder du ska ha i ditt privata sparande har vi en finfin fondguide för det.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.