Finansinspektionen granskar 13 försäkringsförmedlare

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Finansinspektionen har inlett en fördjupad analys av hur försäkringsförmedlare tar betalt för sitt arbete och om eventuella intressekonflikter kan styra kunderna till dyrare eller mer riskabla produkter. 13 namngivna aktörer ingår i granskningen som skall vara klar innan sommaren.

Finansinspektionen fortsätter intressera sig för strukturerade produkter

Myndigheten redogör för tre frågeställningar:

  • Vilka finansiella instrument förmedlas av försäkringsförmedlare?
  • Kan försäkringsförmedlarens förslag påverkas av provisioner och ersättningar?
  • Och i vilken utsträckning förmedlas särskilt riskfyllda finansiella instrument, som vissa strukturerade produkter, till konsumenter?

Efter att ha dragit in tillståndet för Exceed och Nord Fondkommission samt gett varning och böter till SIP Nordic verkar myndigheten fortsätta på korståget mot försäljning av dyra och riskfyllda produkter. Den här gången när sparandet görs inom ramen för försäkringssparande som pensionsförsäkringar eller kapitalförsäkringar.

“Vissa typer av produkter medför extra stora risker för konsumenter och ställer väldigt höga krav på företagen som vill sälja dem. Därför är det viktigt att granska hur försäkringsförmedlare hanterar den situationen” säger Johannes Petersson, senior finansinspektör på avdelningen Uppförandetillsyn.

Analysen skall vara klar innan sommaren.

Småspararguidens genomgång av de granskade aktörerna

Vi på Småspararguiden har fått tag på listan över de försäkringsförmedlare som ingår i granskningen och noterar att de största och mest kända aktörerna inte är med. Vi tänker här på Söderberg & Partners, Max Matthiessen och Säkra. Vi har dock inte sett några spår av att dessa aktörer förmedlar strukturerade produkter till småsparare den senaste tiden så vi gissar att det är förklaringen. Vi kritiserar regelbundet både Söderberg & Partners och Max Matthiessen för att de säljer sina egna dyra fonder, men strukturerade produkter är trots allt flera nivåer värre så vi får ge dem en eloge för att de inte jobbar i det området (längre).

Bland bolagen finner vi:

  • Flera små lokala aktörer
  • Fundler, som även är kända för sin robotförvaltning. De många klagomålen kan alltså förklaras av att de sannolikt har många kunder genom sin app.
  • Linder & Partners som har högt anseende och ofta nämns som en av få oberoende aktörer (även om de inte kallar sig det)
  • Akademisk Marknadsanalys som förekommer flitigt bland klagomålen hos Finansinspektionen. Vi har också tagit del av många rapporter om försäljning av strukturerade produkter och för ett tag sedan noterade att de hade en anställningsannons ute som tydligt visade vad de sysslade med.
BolagKlagomål hos FIKlagomål hos ARN
Mandat Kapitalförvaltning AB10
Sensor Försäkring Norden AB10
Trygghet & Finans i Norrköping Handelsbolag00
Akademisk Marknadsanalys Stockholm AB81
Global Invest Finansförmedling Sverige AB00
PB Wealth Management AB00
AFFIRMO Försäkringskonsult Aktiebolag00
Spektra Finans & Försäkring AB00
Vågen Försäkringsbyrå Aktiebolag01
Norrfinans Livförsäkringar AB00
Linder & Partners AB00
Fundler AB40
Quesada Kapitalförvaltning AB31
Källa: Finansinspektionen och ARN

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.