Välj inte kapitalförsäkring hos Folksam

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag sparar pengar i kapitalförsäkring traditionell och kapitalförsäkring fonder i Folksam. Är det lönsamt för min pension? Är det bra sparform? Jag kollade fonder och upptäckte att alla nästan har avgift på 1,5% i snitt. Vad skulle ni göra i detta läge? Jag är 52 år och Jobbar som undersköterska. Tack

SVAR: Kapitalförsäkring är på många sätt ganska likt ett Investeringssparkonto (ISK). Framförallt beskattas de likadant. Du betalar en schablonskatt, som just nu är 0,38%, på kapitalet varje år istället för att betala en hög vinstskatt när du säljer dina tillgångar. Skillnaden är att en kapitalförsäkring är en försäkring vilket bland annat innebär att försäkringsbolaget har möjlighet att ta ut en försäkringsavgift utöver fondavgifterna.

Sammanfattningsvis behöver kapitalförsäkring inte vara en dålig sparform, men det är det när försäkringsbolaget väljer att ta ut en hög avgift. 

Tyvärr är Folksam ett bolag som väljer att ta ut en hög försäkringsavgift. Vi har nyligen kritiserat fackförbunden Kommunal, Metall och Elektrikerna som säljer in ett dyrt och dåligt sparande hos Folksam till sina medlemmar. Om du inte har gått via facket betalar du antagligen ännu högre avgifter.

Vårt råd blir därför:

  1. Välj ett ISK hos Avanza eller Nordnet och välj fonden Länsförsäkringar Global Indexnära för långsiktigt sparande. Föredrar du en annan bank kan du kolla vår Fondguide och se vilken fond vi rekommenderar hos den banken.
  2. Om du vill spara pengar på kortare sikt rekommenderar vi ett sparkonto med insättningsgaranti.

För att kunna spara privat i traditionell försäkring måste du dock ha kapitalförsäkring, via ISK är det nämligen inte möjligt. Eftersom vi i allmänhet avråder från traditionell försäkring tycker vi inte att det är ett problem. Då du bara är 52 år och sparar till pension är det enligt gängse tumregler rimligt och riktigt att sikta på 100% aktiefonder och det får du inte i en traditionell försäkring.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.