Nytt avgiftstak för flytt av pensioner – så påverkas du

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Från och med 1 april 2021 gäller en ny lag som kraftigt sänker den maximala flyttavgiften pensionsbolagen får ta ut till 600 kr för vissa sparformer. Det betyder att du kan tjäna ännu mer på att flytta dyrt pensionssparande. Här går vi igenom hur du gör. 

Vad innebär den nya lagen?

Från och med 1 april 2021 får pensionsbolagen maximalt ta ut c:a 600 kr för att administrera en flytt av vissa sparformer. Tidigare har det kunnat kosta så mycket som 5% av ditt kapital, alltså 50 000 kr om du ville flytta en miljon kronor. Den nya lagen gäller inte alla former av pensionssparande utan enbart för tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar och privata kapitalförsäkringar som uppfyller följande villkor:

  • De är inte traditionellt förvaltade, utan pengarna ligger i fonder eller direkt i aktier.1
  • De är tecknade efter juni 2007.2
  • De är så kallade fribrev. Dvs gamla pensioner som inte fylls på med nya pengar.3
  • De är inte kollektivavtalade (gäller tjänstepensioner). Dvs du har fått pengarna från en arbetsgivare utan kollektivavtal.4

Så drar du nytta av den nya lagen

  1. Logga in på minpension.se och tryck på intjänad pension
  2. Gå igenom dina tjänstepensioner och undersök om du har något sparande som kvalar in på punktlistan ovan
  3. Gå igenom dina privata pensionsförsäkringar på samma sätt
  4. Logga in på din bank och kika om du har någon kapitalförsäkring med fonder i
  5. Logga in hos respektive bank/pensionsbolag och undersök om du betalar kapitalavgifter och om det finns flytträtt. Kunder hos Nordnet kan få hjälp med denna undersökning gratis. En del information går också att gissa sig till genom konsumenternas.se
  6. Vänd dig sedan till det bolag du vill flytta pensionsförsäkringar till och sätt igång flyttprocessen. Vi tycker att Avanzas process för flyttar är bäst men Nordnet har mycket snarlikt upplägg. Avgiften på maximalt 600 kr subventioneras dessutom av mottagande nätbank.
  7. Om du har någon kapitalförsäkring med kapitalavgifter är det bara att kontakta bolaget och  begära ett återköp. Börja sedan om med samma sparande på ett ISK eller i en kapitalförsäkring hos någon av nätbankerna. Det handlar alltså inte om att flytta kapitalförsäkringar utan om att byta bort dem.

Om du behöver stöd i något av dessa steg föreslår vi att ta hjälp av en oberoende rådgivare.

Varför är det viktigt?

Som vi redogjort för i en separat artikel är det viktigt att gå till botten med vilka försäkringsavgifter som belastar ditt sparande. Annars ger du bort massvis med pengar till din bank helt i onödan.

Det är vanligt att de stora bolagen tar ut 0,65% av ditt kapital år efter år vilket på 30 år innebär att totalt en femtedel av dina pengar gått till avgifter. Genom att flytta ditt sparande till ett annat pensionsbolag kan du få samma sparande utan denna avgift.

Så kom lagen till

Frågan om kostnaderna för flytt av pensioner har debatterats länge. Det ursprungliga lagförslaget var inte lika starkt för konsumenterna utan det krävdes att riksdagen satte press på regeringen för att det nu ikraftträdande förslaget skulle bli verklighet. För den som vill läsa mer om hur turerna kring flyttavgiftsfrågan gått till har vi sammanfattat det i en tidigare artikel.

1) Traditionella försäkringar kan ofta flyttas men har andra regler för avgiftsuttaget som beror på hur gammalt ditt sparande är. Om det är äldre än 10 år får det inte förekomma flyttavgifter i procent av kapitalet.
2) Före detta datum fanns inte lagstadgad flytträtt. Pensionsbolaget kan alltså neka dig att flytta över huvud taget. Det förekommer en debatt och undersökning om att retroaktiv lagstiftning kan förändra detta så håll utkik om du är drabbad!
3) Din arbetsgivare har förmodligen ett avtal med ett pensionsbolag eller en försäkringsförmedlare som kan begränsa din möjlighet att flytta eller till och med påföra andra avgifter.
4) Kollektivavtalade pensioner har sina egna regler och flyttavgifter som aldrig kostar mer än 800 kr.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.