Bostäder och lån
Bostadsköp är för många den största ekonomiska transaktionen man gör i sitt liv. Här är några saker att tänka på.
Bostadspriserna kan gå ned
Bostadspriserna kan gå ned och räntorna kan gå upp. Det betyder så klart inte att det alltid är dumt att köpa en bostad, men se till att ha med i beaktande att priserna kan gå ned och räntorna kan gå upp. Det går inte att säga vad som kommer hända i framtiden och det finns ingen teoretisk gräns för vare sig hur mycket bostadspriserna kan gå ned eller hur mycket räntorna kan gå upp. För att säga någonting så tycker vi att det är rimligt att tänka att livet helst inte ska bli en katastrof om priserna går ned 20% och/eller räntorna tredubblas från dagens nivå.
Bostadsrättsföreningen har också lån
Många bostadsrättsspekulanter stirrar sig blinda på lägenhetspriset och månadsavgiften till föreningen. Det man ofta missar är att det inte bara är lägenheterna som är belånade utan även hela föreningen har i de flesta fall skulder till banken. Dessa skulder härstammar från husets byggkostnader och/eller betydande renoveringar. Ansvaret bärs av föreningen kollektivt och räntekostnaden ligger inbakad i månadsavgiften. Går räntorna upp så kommer det drabba både dig och föreningen – vilket innebär att avgiften kommer att öka. Det här är viktigt att ta hänsyn till när du jämför priser. Räkna ut din andel av bostadsrättsföreningens lån genom att ta ditt andelstal och multiplicera med föreningens totala lån. Då kan du jämföra med en lägenhet i en förening utan lån. Information om lånen hittar du under skulder i årsredovisningens balansräkning och andelstalet brukar stå någonstans i informationen på mäklarens hemsida. Exempel: Lägenhet A och B har andelstal 1 % i respektive förening, de är lika stora, lika fina och ligger i samma område. Lägenhet A tillhör en förening utan lån. Lägenhet B tillhör en förening som har lån på 50 000 000 kr vilket innebär att lägenhet B’s andel av lånen blir 1 % * 50 000 000 kr = 500 000 kr. Du bör alltså betala 500 000 kr mindre för lägenhet B.
Förhandla bolåneräntan med banken!
Det finns mycket pengar att tjäna på att förhandla till dig en så bra ränta som möjligt. En så liten skillnad som 0,10% på ett lån på 1 miljon kr innebär att du sparar 1000 kr per år. Titta gärna på jämförelsesajter som t.ex. Compricer, men gå framförallt till flera banker och försök förhandla till dig en så bra deal som möjligt. Bankerna försöker göra en snabb bedömning av din betalningsförmåga (du får lägre ränta ju säkrare de är på att du kan betala tillbaka) och det är inte alls säkert att olika banker gör precis samma bedömning så det lönar sig att försöka med flera. Det är vanligt att banken vill att du “blir helkund”, flyttar över ditt sparande eller startar ett nytt sparande. Här är det viktigt att vara skeptisk eftersom banken med största sannolikhet ser en möjlighet att locka in dig med en lägre ränta för att istället tjäna på höga fondavgifter. En enkel tumregel är att undvika bankernas fonder helt och hållet för att istället sköta sitt sparande hos t.ex. Nordnet eller Avanza.
Rörlig eller bunden ränta?
Det är aldrig läge att binda räntan. En bunden ränta är en försäkring som kostar pengar så fundera igenom om du behöver den försäkringen eller inte, men strunta fullständigt i alla experter som har åsikter om huruvida den bundna räntan just nu är hög eller låg.