Ska jag flytta mina pengar från Nowo?

Småspararjouren

FRÅGA: Jag har nu sparat ihop en bra slant hos NoWo via rekommendation av Jan från Rikatillsammans, men Nowos avgift är för hög samt att de inte sparar via ett ISK och då blir skatten på vinsten 30%.

Min fråga är följande: Ska jag ta ut alla pengar från Nowo och börja investera i en fondrobot t.ex Lysa? Jag har en långsiktig plan på sparande med minst 10-15 år om inte ännu längre så risken kan vara mellanhög? Vad rekommenderar ni? Tack på förhand!

SVAR: 

Nackdelarna med Nowo

Vi skrev om Nowo för ett par år sedan. Då konstaterade vi att grundtanken med tjänsten var god. En stor utmaning för många är hur man ska göra för att få till disciplinen att spara pengar över huvud taget. Nowos lösning är att man skickar en del av varje krona man gör kortköp för till ett separat sparande i en särskild Nowo-fond. Vi tycker att det är ett bra och innovativt sätt att lösa utmaningen med spardisciplin, men tyvärr har den ett antal andra problem.

 1. Ett problem då var avgiften på fonden. Den har sänkts sedan dess och den årliga avgiften är nu 0,65% enligt Morningstar. Det är fortfarande högt, men åtminstone ett steg i rätt riktning. Dessutom har Nowo en säljavgift på 1%.
 2. Att Nowo-fonden inte går att ha i ett Investeringssparkonot (ISK) är en klar nackdel eftersom ISK är klart skattemässigt fördelaktigt.
 3. Nowo marknadsför sig som pensionssparande och riktar sig främst till unga. Det innebär långsiktigt sparande och då tycker vi att man ska ha 100% aktier. Det får man inte med Nowo. Just nu är aktieandelen ca 70%.
 4. Vi är lite tveksamma till att uppmuntra unga att använda kreditkort. Har man koll på fakturorna är det inget problem, men det blir lätt dyrt om man inte har ordning på både fakturorna och hur mycket pengar man har. Numera erbjuder Nowo också flera andra sätt att spara.

Vad ska du göra?

Av dessa anledningar – framförallt 1-3 – rekommenderar vi inte Nowo. Åtminstone om du litar på att du kan spara pengar ändå.

Lysa är den bästa robotrådigare vi har stött på och inget dåligt alternativ. Eftersom du har en sparhorisont på över 10 år tycker vi dock att du ska ha allt i aktier och då är det allra bästa aktiefonden Avanza Global

Om några år när din sparhorisont krympt lite kan du börja sälja av lite av fonden och placera på ett vanligt sparkonto. En robot som ombalanserar åt dig tycker vi inte tillför någonting alls.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

 • Rutger Selin

  Hej Andreas och övriga intresserade av NOWO. Jag har tagit del av frågor från en av era medlemmar om NOWO och ser att det finns en hel del missförstånd och frågetecken vilka jag försöker reda ut. Förvaltningsavgiften för NOWO Fund är fn 0,3% för en aktivt förvaltad global aktiefond. Detta är jämförelsemässigt en låg avgift givet att man gillar aktiv förvaltning. Att TKA var 0,65% år 2018 beror på att fonden vid årsskiftet hade ett lågt förvaltat kapital. Fonden har gått bäst i sin kategori under 2019 och har nu 4 stjärnor hos Morningstar och är upp +23% i år.

  I och med att vi vill kunna erbjuda ISK och att Alfred Berg har valt att ändra sin inriktning och lämna tillbaka sina tillstånd så kommer fonden att flyttas till Tellus Fonder AB efter att FI godkänt flytten. Tellus har också ansökt om sidotillståndet ISK vilket gör att när allt är klart så kommer våra medlemmar att kunna spara i ISK. I och med ändringen så kommer fondbolaget också justera placeringsbestämmelserna så att förvaltaren kan investera 100% i aktier. Fonden kommer även få en tydlig grön prägel. Fondbolaget ser även över avgifterna och kommer då att ta bort säljavgiften.

  Det är en missuppfattning att du måste använda ett kreditkort för att spara med NOWO. Det är ett frivilligt sparsätt och det finns 5 andra sparsätt du kan använda dig av. Om det finns ytterligare funderingar så nås vi enklast på 086090477 eller kontakt@nowo.se Med vänlig hälsning, Rutger, VD på NOWO.

  • Hej Rutger,

   Tack för din kommentar och kul att ni är på väg åt rätt håll i flera frågor!

   1. Vi tittar alltid på årlig avgift och inte förvaltningsavgiften. Jag har nu förtydligat detta i texten. Det beror på att den årliga avgiften innehåller fler kostnader och därför bättre reflekterar vad kunden faktiskt betalar. (Allra helst skulle vi använda total kostnad som inkluderar ännu mer, men den är det nästan bara Avanza som redovisar och det förhindrar mycket jämförande.) Vi tror också att era förvaltningskostnader kan komma att gå ned om ni får in mer kapital, men vi kan bara spekulera i hur mycket och om det kommer att hända. Precis som för alla andra fonder kör vi därför på den årliga avgift som redovisas på Morngingstar.

   2 och 3. Bra! Pinga gärna när det är klart så kan vi uppdatera.

   4. Vi skrev inte att att kreditkort är det enda sättet att spara. Däremot är det ett sätt som får ganska stor plats i er kommunikation så det är knappast felaktigt att påstå att ni uppmuntrar till att använda kreditkort. Jag la dock till i texten att det finns andra möjliga sätt att spara.

   Hälsningar,
   Andreas