Ska jag flytta mina pengar från Nowo?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har nu sparat ihop en bra slant hos NoWo via rekommendation av Jan från Rikatillsammans, men Nowos avgift är för hög samt att de inte sparar via ett ISK och då blir skatten på vinsten 30%.

Min fråga är följande: Ska jag ta ut alla pengar från Nowo och börja investera i en fondrobot t.ex Lysa? Jag har en långsiktig plan på sparande med minst 10-15 år om inte ännu längre så risken kan vara mellanhög? Vad rekommenderar ni? Tack på förhand!

SVAR: 

Nackdelarna med Nowo

Vi skrev om Nowo för ett par år sedan. Då konstaterade vi att grundtanken med tjänsten var god. En stor utmaning för många är hur man ska göra för att få till disciplinen att spara pengar över huvud taget. Nowos lösning är att man skickar en del av varje krona man gör kortköp för till ett separat sparande i en särskild Nowo-fond. Vi tycker att det är ett bra och innovativt sätt att lösa utmaningen med spardisciplin, men tyvärr har den ett antal andra problem.

  1. Ett problem då var avgiften på fonden. Den har sänkts sedan dess och den årliga avgiften är nu 0,65% enligt Morningstar. Det är fortfarande högt, men åtminstone ett steg i rätt riktning. Dessutom har Nowo en säljavgift på 1%.
  2. Att Nowo-fonden inte går att ha i ett Investeringssparkonot (ISK) är en klar nackdel eftersom ISK är klart skattemässigt fördelaktigt.
  3. Nowo marknadsför sig som pensionssparande och riktar sig främst till unga. Det innebär långsiktigt sparande och då tycker vi att man ska ha 100% aktier. Det får man inte med Nowo. Just nu är aktieandelen ca 70%.
  4. Vi är lite tveksamma till att uppmuntra unga att använda kreditkort. Har man koll på fakturorna är det inget problem, men det blir lätt dyrt om man inte har ordning på både fakturorna och hur mycket pengar man har. Numera erbjuder Nowo också flera andra sätt att spara.

Vad ska du göra?

Av dessa anledningar – framförallt 1-3 – rekommenderar vi inte Nowo. Åtminstone om du litar på att du kan spara pengar ändå.

Lysa är den bästa robotrådigare vi har stött på och inget dåligt alternativ. Eftersom du har en sparhorisont på över 10 år tycker vi dock att du ska ha allt i aktier och då är det allra bästa aktiefonden Avanza Global

Om några år när din sparhorisont krympt lite kan du börja sälja av lite av fonden och placera på ett vanligt sparkonto. En robot som ombalanserar åt dig tycker vi inte tillför någonting alls.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.